Ministerie van Defensie

Minister van Justitie bezoekt Vliegbasis Volkel

12 augustus 2009, 17.36 uur

Dr. Ernst Hirsch Ballin, minister van Justitie, heeft vandaag een bezoek gebracht aan Vliegbasis Volkel. Aanleiding was de Quick Reaction Alert taak (QRA) van de Koninklijke Luchtmacht, waar hij vanuit Justitie deels verantwoordelijk voor is.

De minister had een gesprek met de commandant van de basis, kolonel Wido van de Mast. Daarnaast sprak hij met een aantal F-16 vliegers over het belang van de QRA-taak in Nederland en in het bijzonder de beleving en uitvoering van deze taak voor de vliegers.

"Deze aan de vliegbases Volkel en Leeuwarden bedeelde QRA-taak is van grote importantie voor de nationale veiligheid", aldus de minister. Hirsch Ballin vervolgde: "Ik hecht zeer grote waarde aan dit bezoek en de vandaag opgedane ervaringen. Ook heb ik nu een goed beeld bij de verantwoordelijkheid en de werksituatie van de vliegers. Dat is voor mij een zeer belangrijke bouwsteen bij de door mij te dragen verantwoordelijkheden."

Optimale bescherming Met F-16 jachtvliegtuigen wordt het Nederlandse luchtruim 365 dagen per jaar beschermd tegen onbekende vliegtuigen. Er staan continue 2 F-16's paraat om het Nederlandse luchtruim te beschermen. De luchtmacht voert de QRA-taak uit in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen.

Wanneer de AOCS-gevechtsleiding opmerkt dat een onbekend vliegtuig, zonder radiocontact te maken, het Nederlandse luchtruim binnenvliegt, alarmeren zij de F-16's. De minister van Justitie is mede verantwoordelijk bij een mogelijke onderschepping. De QRA-taak wordt afwisselend door Volkel en Leeuwarden vervuld.