Gemeente Hilversum

'Er gebeurt dit jaar giga veel aan de hardware van de sport'

publicatiedatum: woensdag 12 augustus 2009

Het is geen straf om onder een stralende zon bij een temperatuur van 30 graden de resultaten van de inspanningen van Henk Milder in ogenschouw te nemen. Henk is medewerker Beheer en Beleid van de gemeentelijke sportaccommodaties. "Ik heb toch een hele mooie baan?" vraagt hij aan zijn interviewer, terwijl hij naar de nieuwste aanwinst van HC&FC Victoria wijst. Medewerkers van een aannemer leggen hier de laatste hand aan het nieuwe kunstgrasveld. Eén van de vele verbeteringen op het gebied van sportaccommodaties in de gemeente. "Er gebeurt dit jaar giga veel. Ook van de kant van de sportverenigingen, heel dynamisch. We zijn met z'n allen hard op weg om de kwaliteit van de accommodaties aanzienlijk te verbeteren".

Volgens Henk heeft de Sportnota, die samen met de sportclubs tot stand kwam, een stevige impuls gegeven voor deze ontwikkeling. "Het bleef niet alleen bij woorden. De nota kwam met een reeks pragmatische oplossingen, die nu - soms versneld - worden uitgevoerd. En natuurlijk de sturende rol van Jan Rensen, een wethouder met een groot sporthart".

Kwalitatief goed
Henk schudt enthousiast uit zijn mouw wat er deze zomer allemaal gebeurt: de aanleg van het kunstgrasveld bij Victoria, de herschikking van een deel van sportpark Berestein, de modernisering van de atletiekbaan, de aanleg van twee kunstgrasvelden door hockeyclub 't Spandersbosch en het groot onderhoud. Want terwijl de duizenden Hilversumse sportbeoefenaren zich alweer verheugen op het nieuwe seizoen, wordt er hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de sportvelden er weer spic en span bijliggen. Milder vindt de nieuwe voorziening bij Victoria een goed voorbeeld hoe gemeente en sportvereniging zich samen inspannen voor kwalitatief goede sportvoorzieningen.

"Het is primair de taak van de gemeente om te faciliteren, om te zorgen dat er goede sportvelden liggen. Victoria is een grote vereniging, met een grote jeugdafdeling die nog steeds groeit. De club wilde meer velden, maar uitbreiden is in Hilversum met z'n ruimtetekort een moeilijk verhaal. Dus dan moet je verdichten om kwaliteit te bieden. Dat kan met een kunstgrasveld. Zo'n veld is onder vrijwel alle weersomstandigheden te gebruiken. Dat is ook goed voor de bedrijfsvoering van de sportvereniging. Als je ziet hoe vaak het kunstgrasveld van 't Gooi wordt gebruikt. 's Avonds door de vereniging, maar overdag maken de Naschoolse Opvang en ROC-studenten van de opleiding Sport en Bewegen er gebruik van. In de zomer spelen ongeorganiseerde jeugdvoetballers hier hun eigen wedstrijden. Wij bieden, ook met trapveldjes en een Cruyffcourt dichtbij huis, een hoogwaardige omgeving voor kinderen om te spelen en te bewegen".

Victoria was de eerste Hilversumse voetbalclub met een hoofdveld van kunstgras. Het tweede kunstveld zou volgend jaar worden gerealiseerd. De gemeente slaagde erin om de aanleg als anti-crisismaatregel een jaar te vervroegen.

Grote klus
De herschikking van een deel van Berestein is een grote klus, die anderhalf miljoen euro kost. "Een mooie uitdaging", aldus Henk. "RCH, een toprugbyclub met ambities wilde uitbreiden. Altius kwam ruimte tekort voor de groeiende jeugdafdeling en Hilversumse Cricket Club (HCC) moest ten gunste van hockey wijken van sportpark Crailo. De betrokken clubs klopten met hun beleidsvisies bij de gemeente aan. Dat leidde tot een plan dat nu wordt uitgevoerd. Altius krijgt een kunstgrasveld. HCC krijgt op Berestein twee officiële cricketvelden en twee oefenpitches en RCH krijgt twee rugbyvelden. De rugbyclub heeft aspiraties om in eigen beheer een tribune te bouwen".

De atletiekbaan onderging een ingrijpende renovatie, zodat er nationale atletiekwedstrijden kunnen worden gehouden. Er kwamen oefenbanen bij. "Het is nu een mooie topsportaccommodatie, die alleen maar mooier wordt als straks de Dudoktribune is gerestaureerd". De gerenoveerde atletiekbaan wordt tijdens de Arena Games op 13 september officieel geopend.

"Ik zei toch: ik heb een hartstikke leuke baan. Ik werk nu zo'n 25 jaar bij de gemeente Hilversum. Hield me eerst bezig met sportstimulering en de laatste 10 jaar met de sportaccommodaties. Ik noem het wel eens de hardware van de sport. Maar goede accommodaties maken leuke ontwikkelingen mogelijk. Hier bij Victoria is ook een f-bak met kunstgras voor de mini's aangelegd. Als je daar straks kinderen van 4 en 5 jaar op ziet voetballen..., dat is toch harstikke leuk".