Gemeente Abcoude


Waarschuwing voor Blauwalg

Het mooie weer van de afgelopen periode is haast on-Nederlands te noemen. We hebben er dan ook met zn allen in grote getale van genoten. Helaas zitten aan de hoge temperaturen ook enkele nadelen verbonden. Eén van deze nadelen is de blauwalg. Door het mooie weer neemt de kans op blauwalg in het water toe, ook in de wateren in en rond gemeente Abcoude. Het is ten sterkste af te raden om in water waar zich blauwalg bevindt te zwemmen of om ervan te drinken. Dit geldt ook voor huisdieren en vee. Blauwalg komt in de hele provincie voor. Die situatie geldt ook voor boezemwateren, vaarten en plassen.

Giftig Sommige soorten blauwalg zijn giftig. De giftige stoffen komen vrij als blauwalgen afsterven en drijflagen vormen. Dit is met name het geval bij langdurig hogere temperaturen. Blauwalg leidt tot huid- en darmklachten en kan ook behoorlijk stinken. Tegen blauwalgen is niks te doen. Ze verdwijnen weer als het weer omslaat.

Via de website van de Provincie Utrecht, www.provincie-utrecht.nl, is precies te achterhalen waar het zwemwater veilig is en waar niet. Laat u niet verrassen en bereidt u zich goed voor als u wilt gaan zwemmen.
---

12 augustus 2009

grieppandemie