Gemeente Zevenaar


12-08-2009: Gemeente wil met voltallig college over SV Babberich besluiten

Na beraadslaging hebben de aanwezige leden van het college van B&W het standpunt ingenomen dat een voltallig college noodzakelijk is om te spreken over de financiele problemen rond SV Babberich. De eerste mogelijkheid daarvoor is op 8 september.

Op korte termijn moet SV Babberich al een substantieel deel van haar schulden terugbetalen. Een geldschieter wil alle schuld op zich nemen en vervolgens in een af te spreken tijd laten terugbetalen door de club. Uit de exploitatie moet dat kunnen, volgens een door de SV Babberich zelf opgestelde meerjarenbegroting.
De geldschieter wil als tegenprestatie dat SV Babberich de grond en opstallen aan hem overdraagt. Echter, de club moet volgens contract de opstallen eerst aan de gemeente aanbieden.

Bij veel voetbalclubs in Zevenaar zijn de velden van de gemeente en de opstallen (kantine, kleedkamers) plus de grond waarop die staan van de vereniging. Die zijn geprivatiseerd.
Bij de privatisering van die sportaccommodaties hebben de verenigingen die ondergrond plus de opstallen om niet (d.w.z. gratis) gekregen. In het overdrachtscontract staan allerlei voorwaarden over gebruik en dergelijke, maar ook één belangrijke clausule: als de vereniging de opstallen wil vervreemden (verkopen) dan moet men die eerst aan de gemeente om niet aanbieden. De gemeente krijgt dan dus alles weer terug. De gemeente moet bij zo'n aanbod binnen twee maanden beslissen. Gebeurt dat niet, of als de gemeente zegt dat ze de opstallen niet terug wil hebben, dan staat het de vereniging vrij om de opstallen aan een derde te verkopen.
Deze clausule staat in alle contracten met de sportverenigingen waarmee een privatisering heeft plaatsgehad.

Hoe om te gaan met de om-niet-clausule vraagt een gedegen bespreking om alle consequenties in beeld te krijgen en mede gelet op een mogelijke precedentswerking naar andere clubs. Zo'n afweging wil het college in voltalligheid doen en in deze vakantietijd is dat nauwelijks realiseerbaar. Bovendien wil men de mogelijkheid openhouden om desgewenst de gevoelens van de gemeenteraad te horen. Ook dat kan pas in september. Tot slot vindt het college belangrijk dat de algemene ledenvergadering van SV Babberich zich positief over deze transactie heeft uitgesproken. De aanwezige leden van het college hebben daarom afgelopen dinsdag het standpunt ingenomen op dit moment nog geen besluit te nemen.