Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 12 augustus 2009

Miljoenenimpuls voor stimulering Alkmaarse woningbouwproductie

Minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie heeft 4,3 miljoen euro subsidie toegekend aan de gemeente Alkmaar voor de bouw van ruim 500 woningen. Alkmaar diende in juli een aanvraag in voor vijftien woningbouwprojecten die door de economische crisis stil dreigden te vallen, waaronder Schelphoek -parkeergarage en appartementencomplex- , de Paardenmarkt, het Bolwerk en Overdie. Door de subsidie kunnen deze woningbouwprojecten alsnog dit jaar starten.

Met het aantal van ruim 500 woningen, is Alkmaar de derde gemeente in Nederland met de meeste toegekende woningen. Alleen aan Amsterdam (849) en Rotterdam (776) is voor een groter aantal woningen subsidie toegekend. In totaal ontvangen 155 gemeenten geld uit de zogenaamde stimuleringsregeling woningbouwprojecten. De inzet van de regeling is bedoeld om de teruggang in de bouwproductie door de economische crisis en terugval van werkgelegenheid te beperken.

Wethouder Nico Alsemgeest: "Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor Alkmaar. Als gemeente doen we er alles aan om ondanks de crisis de woningbouwproductie op gang te houden. Eerder is al het Pakket van Afspraken ondertekend. Deze subsidie is een extra financiële stimulans om de projecten nog dit jaar te laten starten."

Binnen de gemeente wordt overwogen welk deel van de bijdrage aan de projectontwikkelaars wordt toegekend en welk deel van de bijdrage wordt ingezet voor de maatregelen uit het Pakket van Afspraken. Dit pakket is door de gemeente samen met projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, makelaars, notarissen en banken opgesteld om de woningbouwproductie ondanks de recessie op gang te houden. Een van deze maatregelen is de Stichting Verkoop Garantie, die binnenkort wordt opgericht.

Voor de stimulering van woningbouwprojecten is door het Rijk maximaal 395 miljoen euro gereserveerd. Na deze eerste toekenning volgen later nog twee rondes waar gemeenten aanvragen voor kunnen indienen. De gemeente Alkmaar zal dan ook weer voor een aantal projecten een subsidieaanvraag indienen.


Noot voor de redactie,