Ingezonden persbericht



Watercanon op reis!

De Watercanon reist komend jaar als tentoonstelling door Nederland. Deze tentoonstelling laat bezoekers kennis maken met de veelzijdige geschiedenis van water in Nederland. Ook zijn er foto's te zien waarmee jongeren hun eigen visie geven op water. Hiermee brengt het ministerie van Verkeer en Waterstaat, als onderdeel van de campagne Nederland leeft met Water, de consequenties van het leven in een delta bij een breed publiek onder de aandacht. De Watercanon is, samen met de jongerenfoto's uit de tentoonstelling 'Het Wassende Water' van het Rijksmuseum, vanaf september op diverse plekken in Nederland te zien.

De tentoonstelling is bedoeld voor educatieve doeleinden in bijvoorbeeld musea, bezoekerscentra, bibliotheken of op scholen. Daarnaast is hij zeer goed in te zetten bij congressen, evenementen of festivals die te maken hebben met de thema's zoals water, ruimtelijke inrichting en cultureel erfgoed.

De veelzijdige geschiedenis van het Nederlandse water wordt door de Watercanon tot leven gebracht. De tentoonstelling laat zien hoe ons landschap is gevormd onder invloed van het water en hoe Nederlanders door de eeuwen heen met dat water zijn omgegaan. Langs een tijdlijn worden de 25 meest kenmerkende gebeurtenissen en plekken in Nederland getoond aan de hand van verhalen over waterhelden en rampen, grote waterbouw projecten en bijzondere uitvindingen.

De Watercanon werd gelanceerd op
initiatief van staatssecretaris Huizinga van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Acht deskundigen op het gebied van waterstaatgeschiedenis, geografie, cultuurhistorie en onderwijs onder leiding van dijkgraaf Alfred van Hall stelden de Watercanon samen.

De tentoonstelling is een
gezamenlijke productie van het Rijksmuseum en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De fototentoonstelling 'Het wassende water' was al eerder te zien in Huis Marseille. Deze foto's werden gemaakt door scholieren voor het onderwijsproject 'Document Nederland jr.' van het Rijksmuseum.

Het ministerie van Verkeer en
Waterstaat stelt de tentoonstelling ter beschikking. Alleen de transportkosten zijn voor rekening van de gebruiker. Meer informatie over de mogelijkheden de tentoonstelling te bezoeken of zelf in huis te halen is te vinden op www.watercanon.nl

De verhalen van de Water canon
zijn ook in hun geheel te lezen in het boek 'Zoden aan de dijk; 25 peilingen naar Nederland als waterland' dat verkrijgbaar is in de boekhandel.

---------------------------------------------