GroenLinks

GroenLinks: aardbeien worden duur betaald

12 augustus 2009

GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent wil dat de arbeidsinspectie harder gaat optreden tegen wantoestanden zoals bij de aardbeienteler in Oostelbeers. Van Gent: "een boete van 250 euro als je onder het werk gaat plassen, dat is moderne slavernij. Onderbetaling, mishandeling en uitbuiting, voor GroenLinks is de maat vol".

Als het aan Ineke van Gent ligt krijgen bedrijven die voor een derde keer de fout in gaan automatisch een verbod op het tewerkstellen van niet Nederlandse werknemers. Van Gent: "na twee gele kaarten word je van het veld gestuurd. Dat is ook goed voor de sector want die paar rotte aardbeien in het bakje verpesten het voor de anderen".

Het lijkt wel of met het oogstseizoen ook de illegale praktijken en wantoestanden weer zijn begonnen. Van Gent: waren het voor de zomer de aspergestekers zijn het nu de aardbeienplukkers, whos next?! Keer op keer verzekert minister Donner dat er voorvarend wordt opgetreden tegen misbruik van werknemers.

Helaas blijkt uit de praktijk dat werkgevers nog steeds beroerd omgaan met hun werknemers. Ineke van Gent roept minister Donner op om nu intensiever op te treden, zowel preventief als repressief. De arbeidsinspectie moet gespitst zijn op seizoensarbeid en de controles intensiveren. Na het reces zal zij de zaak ook weer bij hem aankaarten.

Ineke van Gent

---