Raad van State


woensdag 12 augustus 2009
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft opgelegd aan een bedrijf aan de Oude Apeldoornseweg in Apeldoorn. Het gemeentebestuur wil dat het bedrijf een wand en een verlaagd plafond in het pand verwijdert omdat die in strijd met de bouwvergunning zijn gebouwd. Verder wil het gemeentebestuur dat het bedrijf enkele brandveiligheidsvoorzieningen in het pand aanbrengt. Het bedrijf is het niet eens met de dwangsom en komt bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep. Het bedrijf vindt een termijn van 6 weken te kort om aan de overtredingen een einde te maken. Volgens het bedrijf was met het gemeentebestuur namelijk afgesproken dat hem een langere termijn zou worden gegeven. De rechtbank in Zutphen verklaarde in januari 2009 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. (zaaknummer 200901269/1)

11.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland heeft opgelegd aan een inwoner van die gemeente. Het gemeentebestuur wil dat de man stopt met het inzamelen en composteren van (groen)afval op zijn perceel aan de Platte Capelledijk in Nieuwerkerk. De opslag- en composteringsactiviteiten zouden in strijd zijn met het bestemmingsplan. Bovendien wil het gemeentebestuur die activiteiten niet legaliseren. De man is het niet eens met de dwangsom en komt bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep. Volgens hem is geen sprake van strijd met het bestemmingsplan, omdat het composteren hoort bij de bestaande agrarische bedrijfsvoering. Ook de opslag van groenafval vindt hij verenigbaar met het bestemmingsplan. Bovendien zou het gemeentebestuur eerder geen bezwaren hebben gehad tegen de composteringsactiviteiten, zodat hij erop mocht vertrouwen dat het gemeentebestuur hem geen dwangsom zou opleggen. De rechtbank in Middelburg verklaarde in januari 2009 een eerder beroep van de man gegrond, omdat het gemeentebestuur zijn besluit niet goed genoeg had gemotiveerd. Desondanks bepaalde de rechtbank dat de dwangsom in stand kon blijven omdat er geen zicht was op legalisatie. (zaaknummer 200901583/1)