Gemeente Stadskanaal

Overweldigend!

Zo hebben mijn vrouw en ik mijn afscheid als burgemeester van Stadskanaal op 26 juni 2009 beleefd. Hartelijk dank voor uw aanwezigheid tijdens de afscheidsreceptie: voor uw woorden, attenties, brieven en kaarten.

Het schilderij van Geert Schreuder, het afscheidscadeau van de gemeente, heeft een prominente plaats in ons huis gekregen. En het feit dat ik mij nu Ereburger van de gemeente Stadskanaal mag noemen, ervaar ik als een grote waardering voor de ruim dertien jaar dat ik uw burgemeester mocht zijn. Het college en de gemeenteraad wil ik daarvoor hartelijk danken.

Mijn vrouw en ik hebben van de afgelopen periode genoten. Het gaat u allen heel goed!

Jur J. Stavast

Gemeente zoekt 100 vrijwilligers voor rampenoefening

De sirene gaat! In het centrum van Stadskanaal is een festiviteit. Er zijn veel mensen in het centrum. Iedereen in het centrum wordt met een geluidswagen opgeroepen het gebied te verlaten en naar het gemeentehuis van Stadskanaal te gaan. In het gemeentehuis krijgen de mensen meer informatie en worden met bussen naar de opvanglocatie gebracht. De opvanglocatie is sporthal De Spont. Iedereen wordt daar opgevangen en verzorgd door medewerkers van de gemeente en het Nederlandse Rode Kruis.

Dit is de rampenoefening die op woensdag 9 september 2009 in Stadskanaal plaatsvindt. De oefening begint rond 15.45 uur in het gemeentehuis en eindigt om 19.00 uur in Sporthal De Spont. Tijdens de oefening wordt goed voor de inwendige mens gezorgd.

Opvangen en verzorgen

Het accent van deze oefening ligt op het onderdeel `Opvangen en verzorgen'. Hierbij gaat om het opvangen en verzorgen van mensen die zich op straat in het rampgebied bevinden. Om de situatie zo goed mogelijk na te bootsen, zoekt de gemeente 100 vrijwilligers, jong én oud, die mee willen werken aan deze rampenoefening. Wil je ervaren hoe het is om te moeten evacueren bij een ramp, doe dan mee op woensdag 9 september!

Nieuwsgierig?

Meldt u zich dan aan als vrijwilliger! U kunt zich opgeven bij de gemeente Stadskanaal door te bellen naar, T (0599) 631 676 of per mail bij Margje van der Vries, ambtenaar rampenbestrijding, E m.vandervries@stadskanaal.nl. We roepen verenigingen en scholen op zich in groten getale aan te melden. Jong en oud zijn van harte welkom!

Bevestigingsbrief

Als u zich heeft aangemeld, ontvangt u eind augustus een brief ter bevestiging van de gemeente. Hierin vindt u informatie over de `ramp' en over uw rol tijdens deze oefening.

Meer weten?

Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Margje van der Vries, T (0599) 631 676 of E m.vandervries@stadskanaal.nl.

Graag tot 9 september!

De gemeente Stadskanaal en de Hulpverleningsdienst Groningen (HVD) zijn verantwoordelijk voor de organisatie van deze oefening.

Wandelen en Nordic walking in Stadskanaal

Op zaterdag 12 september wordt in de gemeente Stadskanaal een wandel- en Nordic Walking evenement georganiseerd voor jong en oud, beginnende lopers en ervaren lopers. Er zijn drie recreatieve routes uitgezet en er is een nordic walkingwedstrijd van 10 km. Alle routes voeren de deelnemers door het lichtglooiende Westerwoldse zandlandschap, bossen en het mooie veenkoloniale landschap. De lopers steunen bij deelname een goed doel. Van de inleg gaat EUR 2,00 per deelnemer naar het Diabetesfonds. Rondom het evenement worden allerlei activiteiten georganiseerd. Dat gebeurt bij de start en finish, in recreatiecomplex Pagedal in Stadskanaal.

Wedstrijd van 10 km

Het is de eerste keer dat er een Nordic Walkingwedstrijd in het noorden wordt gehouden. Voor de snelste mannen en vrouwen zijn hierbij leuke geldprijzen te winnen. De wedstrijd start om 9.00 uur.

Recreatief

Deelnemers voor de recreatieve loop kunnen kiezen uit routes van 5, 15 of 25 kilometer. De gemeente Stadskanaal heeft drie officiële Nordic Walking routes. Deze bestaande routes worden speciaal voor dit evenement op maat gemaakt. Aan de recreatieve loop kunnen zowel wandelaars als nordic walkers mee doen. Vanaf 9.30 uur starten de recreatieve routes. Tot 11.00 uur kan worden gestart met de 25 km route en tot 13.00 uur met de 5 en 15 km routes.

Inschrijven

Het inschrijfgeld bedraagt EUR 6,00 vanaf 12 jaar en EUR 4,00 tot 12 jaar en kan voor aanvang van de loop ter plekke worden betaald. Aanmelden voor dit evenement kan via e-mail, E
nordicwalking@stadskanaal.nl, onder vermelding van:
* Nordic Walking Stadskanaal

* naam

* afstand

* aantal deelnemers

Iedere deelnemer ontvangt een inschrijfnummer, dat naar de start moet worden meegenomen. Telefonisch aanmelden kan ook, door te bellen met het VVV kantoor in Stadskanaal, T (0599) 650 039, op werkdagen tussen 9.30 en 16.00 uur. Zie voor meer informatie,
I www.toeristischplatform.nl.

Mexicaanse griep

In een groot aantal landen zijn besmettingen vastgesteld met het nieuwe Influenza A-virus, beter bekend als de Mexicaanse griep. Wij willen u graag informeren over de ontwikkelingen.

Symptomen van deze nieuwe griep

Griep bij mensen is een snel optredende ziekte van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het influenzavirus. De ziekte kan van mild tot ernstig verlopen. De meest voorkomende symptomen van griep zijn: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en een droge hoest. De verschijnselen van het nieuwe Influenza A-virus lijken op die van een gewone griep.

Wat kunt u doen?

Hebt u griepverschijnselen dan wordt door deskundigen aangeraden thuis te blijven. In verband met besmetting wordt gevraagd om niet naar het spreekuur van de huisarts te gaan. U kunt telefonisch contact opnemen met uw huisarts. Deze kan besluiten om u verder te onderzoeken en eventueel medicatie te geven. Daarnaast kunt u de volgende maatregelen treffen:

* Was regelmatig uw handen met water en zeep.
* Raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan.
* Gebruik papieren zakdoeken bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak.
* Maak deurklinken, telefoons en toetsenborden regelmatig schoon.

Meer informatie

U kunt de ontwikkelingen volgen in de media. De websites van overheidsinstanties als de GGD, het RIVM en Postbus 51 bieden goede en betrouwbare informatie. Ook is er een landelijk informatienummer, T 0800 1100.

Inzameling plastic verpakkingsafval

Volgende week wordt er weer plastic ingezameld. Wilt u de zakken uiterlijk om 7.30 uur aan de weg zetten?

Vaststelling Bestemmingsplan `Musselkanaal Centrum 1e fase'

Burgemeester en wethouders van Stadskanaal maken bekend dat met ingang van 13 augustus 2009 gedurende zes weken het door de raad bij besluit van 22 juni 2009 vastgestelde bestemmingsplan `Musselkanaal Centrum 1e fase' ter inzage ligt. Het bestemmingsplan kan worden ingezien bij de publiekbalie in het gemeentehuis, Raadshuisplein 1 in Stadskanaal. Het bestemmingsplan is ook digitaal te raadplegen.

Wijzigingen in het bestemmingsplan

Het plan omvat de percelen van de bibliotheek en de Kameleon aan de Willem Diemerstraat en de directe omgeving in Musselkanaal.

Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Deze aanpassingen zijn aangebracht naar aanleiding van de ingediende zienswijzen. De wijzigingen betreffen:
* het geheel aangeven van de verbinding tussen de Willem Diemerstraat en de Dirk de Ruiterstraat met de bestemming V-VB Verkeer- en Verblijfsgebied op de plankaart.
* een toevoeging aan artikel 6 van de regels, waardoor de toegestane oppervlakte aan verkoopvloeroppervlak voor detailhandel wordt beperkt tot maximaal 1.900 m2.

Aan de toelichting zijn aanvullende rapportages toegevoegd die betrekking hebben op verkeer en luchtkwaliteit.

Beroep instellen

Gedurende de periode dat het plan ter inzage ligt kan tegen het besluit van de gemeenteraad tot vaststelling van het bestemmingsplan `Musselkanaal Centrum 1e fase' beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA 's Gravenhage.

Beroep kan worden ingesteld door:

* de belanghebbende die bij de gemeenteraad een zienswijze heeft ingediend over het ontwerpbestemmingsplan.

* de belanghebbende die aantoont redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest zich tijdig tot de gemeenteraad te wenden.
* de belanghebbende die zich niet kan verenigen met de wijzigingen.

In werking

Het raadsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet.

Degene die beroep instelt kan, gedurende de beroepstermijn, bij de voorzitter van genoemde Afdeling van de Raad van State ook een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Als een verzoek om een voorlopige voorziening is gedaan, wordt de werking van het raadsbesluit opgeschort totdat op dat verzoek is beslist.

Bouwplannen

Wie bouwplannen heeft, moet (meestal) een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente publiceert alle ingekomen aanvragen. Zo kan iedereen op tijd op de hoogte zijn over wie van plan is te gaan bouwen of verbouwen. De beslissingstermijn voor een lichte bouwvergunning is zes weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. Alleen tegen een verleende vergunning kan door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden, dus niet tegen een aanvraag.

In de periode van 31 juli tot 7 augustus 2009 zijn de volgende aanvragen om een vergunning ingediend:

Stadskanaal

* Breedenborg 1, het wijzigen van een gevel, d.d. 4 augustus

Onstwedde

* Wessinghuizerweg 4b, het bouwen van een derde rijhal, 5 augustus

Vledderveen

* Bovensteveenweg ongenummerd, het gedeeltelijk vernieuwen van een mestopslag, d.d. 3 augustus

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de dinsdag van alle even weken om 10.00 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie.

De uitslag van het welstandsadvies is op de oneven weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436.

Meer informatie: de heer J. Post, T (0599) 631 434.

Openbare registers bouwplannen

Wilt u weten welke bouwplannen actueel zijn of hoe het staat met de aanvraag van een bepaalde bouwvergunning? In het gemeentehuis bij de balie van ruimte zijn registers ingericht die voor een ieder in te zien zijn.

Uitwegvergunningen

Op 11 augustus 2009 zijn de volgende uitwegvergunningen verleend:

Stadskanaal

* Schrijnwerker 1a

* Touwslager 1

Bezwaren tegen deze besluiten kunnen, uitsluitend schriftelijk, binnen een termijn van zes weken na de datum van vergunningverlening, bij burgemeester en wethouders worden ingediend.

Gehandicaptenparkeerplaats

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij op 10 augustus 2009 hebben besloten een gehandicaptenparkeerplaats aan te wijzen:

Musselkanaal

* nabij Willem Diemerstraat 57

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit bezwaar aantekenen bij het college van burgemeester en wethouders.

Kapvergunningen

Op 11 augustus 2009 is de volgende kapvergunning verleend:

Stadskanaal

* Westerwoldselaan 10, 1 boom

Bezwaren tegen dit besluit kunnen, uitsluitend schriftelijk, binnen een termijn van zes weken na de datum van vergunningverlening, bij burgemeester en wethouders worden ingediend.

* 12 augustus 2009