Ministerie van Economische Zaken

49,6 miljoen voor Nederland uit Europese Zevende Kaderprogramma

12 augustus 2009 | nieuwsbericht | Zevende Kaderprogramma | ICT-beleid | Raad voor Concurrentievermogen

Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen hebben 49,6 miljoen gekregen uit het Europese Zevende Kaderprogramma. Zij kregen dit geld voor hun bijdrage aan de uitvoering van ICT-onderzoeksprojecten.

Het totale budget, dat was gereserveerd voor deze projecten, was 801 miljoen euro. 6,2 procent van dit bedrag komt dus ten goede aan de Nederlandse economie. In totaal zijn er 238 projecten goedgekeurd, in 61 projecten zijn Nederlandse bedrijven of kennisinstellingen vertegenwoordigd.

Europese vraagstukken

Het geld is afkomstig uit het ICT-programma van het Zevende Kaderprogramma (KP7) van de Europese Commissie. Doel van KP7 is de wetenschappelijke en technologische basis van de Europese industrie verbeteren en de Europese concurrentiepositie versterken. Daarnaast dient het programma een maatschappelijk doel. Met KP7 wil de Europese Commissie de wetenschap en de industrie uitdagen om oplossingen te bedenken voor belangrijke Europese vraagstukken, bijvoorbeeld op het terrein van milieu, vergrijzing, duurzame energie en volksgezondheid.

Zevende Kaderprogramma

In 2007 ging het Zevende Kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling van start. KP7 loopt tot en met 2013. In die periode trekt de Europese Commissie ruim 50 miljard euro uit voor het stimuleren van innovatie.

Conditie van dijken

Een voorbeeld van een dergelijk ICT-onderzoek is het project waarin TNO, samen met enkele Nederlandse en Europese partners, een zogenoemd 'early warning'-systeem ontwikkelt. Dit systeem is opgebouwd uit sensornetwerken die de conditie van dijken meten. Via het internet wordt de informatie verzameld en via cloudcomputing wordt modelmatig gekeken of sprake is van een zich ontwikkelende dijkdoorbraak of overstroming. TNO bouwt hiermee voort op de ervaringen uit het project IJkdijk.

Verwante informatie


* Zevende Kaderprogramma

* ICT-beleid

* Raad voor Concurrentievermogen