Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 augustus 2009

PvdA wil snelle aanpak burenoverlast

Veel gemeenten zijn nog te laks met het aanpakken van woonoverlast van directe buren en bewoners uit de straat of buurt en weten vaak niet hoe ze de problemen moeten aanpakken. Dat moet en kan beter, vindt PvdA Tweede-Kamerlid Attje Kuiken. Om de problemen in kaart te brengen, stelt de PvdA een zwartboek op: burenoverlast@pvda.nl Burenoverlast in een dichtbevolkt land als Nederland is een groot probleem. Zeker in de zomer neemt de overlast drastisch toe. Dit uit zich in geluidshinder, zwerfvuil, vernielingen en intimidatie. Kuiken: 'Vooral woonoverlast door eigenaren van een koopwoningen is een groot onderschat probleem. Waar gemeenten inmiddels steeds vaker optreden tegen overlastgevende huurders, geldt dit echter niet voor mensen die in een koophuis wonen, met alle gevolgen van dien. Vaak kampen de slachtoffers met psychische en financiële problemen als gevolg van de overlast, bijvoorbeeld doordat ze in de ziektewet belanden of zelfs gedwongen worden te verhuizen. Schrijnende situaties waar de overheid echt iets aan moet doen.'

Om inzichtelijk te maken waar het nu niet goed gaat, stelt de PvdA momenteel een zwartboek op. Kuiken: ''s Nachts op de muren slaan, continue harde muziek, bekrassen van auto's, intimiderend gedrag en zelfs mishandeling. Ik heb inmiddels al behoorlijk wat voorbeelden verzameld van mensen die soms al jarenlang door hun buren stelselmatig worden lastiggevallen en getreiterd. Meer voorbeelden zijn echter welkom, omdat woonoverlast niet iets is waar mensen makkelijk over praten. Daarom kunnen mensen hun eigen ervaringen mailen naar burenoverlast@pvda.nl.

Het definitieve zwartboek geeft goed inzicht in waar het misgaat en wat de overheid wel of niet heeft ondernomen. Het zwartboek en aanbevelingen worden na de zomer aan het kabinet aangeboden, opdat zij hun beleid daarop aanpassen. Met als uiteindelijk doel dat alle gemeenten in Nederland nu snel succesvol op gaan treden tegen burenoverlast. Of deze nu van huurders of huiseigenaren afkomstig is.



Partij van de Arbeid