Post-Bachelor opleiding diabetespodotherapeut van start


HILVERSUM, 20090812 -- Fontys Hogescholen Eindhoven is dit voorjaar gestart met de Post-Bachelor opleiding diabetespodotherapeut. De eerste specialisten studeren in 2011 af. Deze opleiding is alleen toegankelijk voor paramedici met de beschermde titel `podotherapeut' en een Bacheloropleiding met als titel Bachelor of Science (Bsc).

Inmiddels is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat multidisciplinaire voetenteams zowel preventief als curatief effectief zijn: er is een daling in het aantal voet- en beenamputaties bij diabetes patiënten en ook dalen de kosten voor behandeling van `de diabetische voet' aanzienlijk door deze settings. Podotherapeuten zijn in vele gevallen de spin in het web in deze teams en dienen dan ook met voldoende kennis en vaardigheden te worden toegerust voor deze taken. Nadat aanvankelijk alleen multidisciplinaire teams in de tweedelijns zorg* actief waren, gericht op de zorg voor gecompliceerde voetproblemen ten gevolge van diabetes, komen er steeds vaker multidisciplinaire teams in de eerstelijns gezondheidszorg*, die met name gericht zijn op preventie van complicaties (= het ontstaan van wonden en infecties).

Zichtbare kwaliteit

De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) hanteert strenge regels als het gaat om kwaliteit. Iedere podotherapeut wordt regelmatig gecontroleerd op kwaliteit, veiligheid, hygiëne, patiëntenvoorlichting en samenwerking met collega's. Ook zijn podotherapeuten verplicht regelmatig bij- en nascholingen te volgen. Om die kwaliteit zichtbaar te maken, is een speciaal kwaliteitsregister opengesteld voor deze professionals binnen de gezondheidszorg: het Kwaliteitsregister Paramedici.

Uw belang onze zorg!

Binnen de NVvP is een speciale projectgroep Verzekeringen opgericht die de contacten onderhoudt met alle ziektekostenverzekeraars. Het doel is te zorgen dat diabetespatiënten een zo optimaal mogelijke vergoeding en behandeling kunnen krijgen voor hun voetproblemen.

Podotherapie en de NVvP

Een podotherapeut heeft een erkende HBO opleiding met bachelor degree gevolgd en behandelt directe voetklachten en klachten die ontstaan uit het niet goed functioneren van de voet zoals enkel-, knie- en /of heupklachten. Het patiëntenbestand omvat onder meer jonge kinderen, diabetespatiënten, reumapatiënten, sporters en ouderen. De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten behartigt de belangen van haar leden. De NVvP is lid van de Fédération International des Podologues, dit is een wereldwijde organisatie van professionals op het gebied van de podotherapeutische zorg voor voeten. In mei 2010 wordt in de RAI te Amsterdam het "20th FIP World Congress of Podiatry" gehouden.


*
Eerstelijnszorg is zorg in de buurt. Als iemand zorg nodig heeft, is de eerstelijnszorg het eerste aanspreekpunt. Onder de eerstelijnszorg vallen onder meer: eerstelijnspsycholoog, ergotherapeut, fysiotherapeut, huisarts, podotherapeut en de tandarts.

*
Tweedelijnszorg bestaat uit ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorg (met uitzondering van eerstelijnspsychologen).





Ingezonden persbericht