Aangifte dierenmishandeling B en W Dongen


DONGEN, 20090812 -- Vier dierenorganisaties (Comité Dierennoodhulp, Stichting De Faunabescherming, Stichting Rechten voor al wat leeft en werkgroep Park en Fauna) hebben officieel aangifte gedaan van dierenmishandeling op grond van artikel 36 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren door burgemeester Simone Dirven-van Aalst en de wethouders Ad Stoop, Joop Velthoven en Piet Panis van de gemeente Dongen. In opdracht van de burgemeester en de wethouders worden zonder redelijk doel in de Sint-Josephstraat op een zolderkamer van de pastorie duiven gevangen om daarna te worden gedood door een poelier.

De dieren worden daardoor ernstig in hun welzijn aangetast. Door het wegvangen van de oudervogels zullen hun jongen langzaam op het nest verhongeren. Het gaat om duiven die tijdelijk dakloos waren geworden door de sloop van de Sint-Josephkerk. Burgemeester en wethouders hebben jarenlang verzuimd preventieve maatregelen te treffen waardoor de overlast voorkomen had kunnen worden en nu weigeren ze de duiven op de als gevolg van hun verzuim ontstane overlastlocaties op diervriendelijke manieren te weren. Tevens lappen zij bewust wetenschappelijke onderzoeken aan hun laars waaruit blijkt dat het wegvangen en doden van duiven om overlast te bestrijden naast dieronvriendelijk ook niet effectief is. Dongen heeft door deze halsstarrige dieronvriendelijke aanpak door burgemeester en wethouders een plek verdiend in de top tien van dieronvriendelijke gemeenten in Nederland.

In de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren staat in artikel 36 duidelijk omschreven dat het verboden is om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen.

Eerder stuurden de vier dierenorganisaties een brandbrief naar B en W en de gemeenteraad en eergisteren boden de dierenorganisaties de (loco)burgemeester een olijftak als vredessymbool aan, namens de nog levende duiven, samen met een aantal duivenwerende middelen om alsnog een nieuwe diervriendelijke start te maken tegen de overlast. Helaas had de burgemeester hier geen oren naar en blijft het college volharden in deze totaal onnodige dierenmishandeling. Uit gesprekken die de dierenorganisaties met een aantal bewoners van de Sint-Josephstraat voerden bleek eergisteren duidelijk dat zij wel willen dat de overlast aangepakt wordt, maar niet dat de duiven worden gedood . De bewoners geven bovendien de gemeente de schuld van de ontstane overlast omdat men al lang (jaren!) van te voren had kunnen voorzien dat door de sloop van de kerk de duiven dakloos zouden worden. De gemeente heeft verzuimd van te voren preventieve maatregelen te treffen en laat nu onschuldige dieren de dupe worden van haar wanbeleid. Tevens houdt de gemeente de bewoners voor de gek door te doen voorkomen alsof met het wegvangen van de duiven het probleem opgelost zal zijn. Ten eerste zal de vangactie maanden duren. Ten tweede zullen nieuwe duiven de ecologische ruimte die vrijkomt innemen omdat in een plaats als Dongen een duivenpopulatie van 250 à 500 duiven normaal is.





Comité Dierennoodhulp, Stichting De Faunabescherming, Stichting Rechten voor al wat leeft en Werkgroep Park en Fauna.