Rechtbank Haarlem beëindigt alimentatie na valse beschuldigingen


Gerechtigheid na 10 jaar voor vader uit Hoofddorp

HAARLEMMERMEER, 20090812 -- De rechtbank Haarlem heeft op 28 juli 2009 een opmerkelijke uitspraak gedaan inzake een vader uit Hoofddorp die al 10 jaar (ten onrechte) door zijn ex-vrouw werd beschuldigd van sexueel misbruik van hun geadopteerde kind. De advocaat van de man, Mr.J.H.Heerebout uit Nieuw Vennep, had een verzoek aan de rechtbank gedaan teneinde de alimentatie op nihil te stellen.

Volgens de rechtbank zijn de gedragingen van de moeder en kind in samenhang met elkaar zodanig grievend en pijnlijk voor de man dat voortzetting van de onderhoudsplicht redelijkerwijs niet meer van de man kan worden gevergd. Advocaat Heerebout had alle benodigde jurisprudentie over dit soort kwesties minutieus uitgezocht en de rechtbank Haarlem heeft zijn betoog volledig gehonoreerd.

"Het komt weinig voor dat alimentatie wordt beëindigd onder toepassing van dit wetsartikel", aldus advocaat Hugo Heerebout. "Gelukkig komt er zo een einde aan een lange lijdensweg voor mijn cliënt en de geadopteerde jongen". "Deze jongen moest wel volharden in de beschuldigingen en was daarmee ook slachtoffer van de rancune van de ex-partner".

Heerebout ziet ook een kentering bij rechtbanken jegens kwaadwillende echtgenotes die hun kinderen gebruiken in een strijd tegen de ex-partner. Werd aanvankelijk de vrouw steeds op haar woord geloofd, nu zie je steeds vaker kritische benaderingen van vrouwen die omgang willen saboteren.

"Aan de andere kant dienen ook advocaten hun cliënten niet blindelings te volgen als zij kunnen vermoeden dat de beschuldigingen vals zijn", zegt Heerebout. Kritisch en zelf nadenken blijft naar zijn idee juist ook voor advocaten geboden.