Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Persbericht Wageningen Universiteit, 042wu, 12 augustus 2009

EMBARGO TOT WOENSDAG 12 AUGUSTUS, 16:00 UUR

Wageningse onderzoekschool krijgt acht ton voor promotieonderzoek

De nationale onderzoekschool Experimental Plant Sciences, waarvan Wageningen Universiteit 'penvoerder' is, krijgt 800.000 euro subsidie van NWO voor de aanstelling van vier promovendi in de komende jaren. Dat heeft minister Plasterk van OCW vandaag bekendgemaakt. EPS is een van de negen onderzoekscholen die deze subsidie krijgen in het kader van het nieuwe Graduate Programme, bestemd voor de vorming van een excellente onderwijs- en onderzoeksomgeving voor zeer talentvolle jonge onderzoekers.

Kenmerkend voor het Graduate Programme van NWO is dat de onderzoekschool excellente studenten selecteert die zelf het lab kiezen waar ze hun promotieonderzoek (PhD) gaan doen Verder schrijven ze ook zelf hun onderzoeksvoorstel. Hiervoor krijgen ze al tijdens hun MSc-studie een intensieve training.

EPS organiseert en coördineert alle fundamentele en strategische plantonderzoek in Nederland. In EPS werken zes universiteiten - Wageningen Universiteit, Radboud Universiteit Nijmegen, Vrije Universiteit, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht - samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO/KNAW). EPS is gevestigd in Wageningen. Directeur is prof. dr. Ton Bisseling, hoogleraar Moleculaire biologie aan Wageningen Universiteit, die het werk van EPS karakteriseert als 'het goed begrijpen hoe planten functioneren, niet alleen in een laboratoroium- maar ook in de natuurlijke omgeving, zowel op moleculair niveau als binnen complete ecosystemen'.

Binnen een onderzoekschool wordt alle academisch onderzoek binnen het eigen domein van de school gecoördineerd, voor zover het gaat om PhD-studenten, postdocs en onderzoekers. Wageningen Universiteit is 'penvoerder' van in totaal zes onderzoekscholen en huisvest daarnaast een dependance van een zevende school.