Tijgermuggen bij kassen in omgeving Aalsmeer, Westland en Gorinchem


Minister van Volksgezondheid treedt niet op tegen voortdurende invoer tijgermuggen

AMSTERDAM, 20090812 -- Uit recente vangstgegevens blijkt dat zes van de acht importeurs van Lucky bamboo met deze sierplant de gezondheidsbedreigende tijgermug invoeren. Hiermee overtreden zij de wettelijke regeling die sinds begin dit jaar van kracht is om de invoer en verspreiding van tijgermuggen te stoppen. Toch weigert de minister van Volksgezondheid om handhavend op te treden.

In de zomer van 2005 worden voor het eerst tijgermuggen aangetroffen bij importeurs van het sierplantje Lucky bamboo (Dracaena sanderiana), afkomstig uit China. Tijgermuggen brengen grote gezondheidsrisico's met zich mee vanwege de verspreiding van ziekten zoals knokkelkoorts, gele koorts, Chikungunya en verschillende vormen van encephalitis. Na diverse kamervragen verzoekt de Tweede Kamer daarom in februari 2008 aan de minister van Volksgezondheid in een motie om de invoer en verspreiding van tijgermuggen te stoppen. Uiteindelijk geeft de minister in januari 2009 aan deze motie gehoor door een wettelijke regeling uit te vaardigen.

Recente vangstgegevens maken duidelijk dat zes van de acht importeurs sinds de inwerkingtreding van de regeling tijgermuggen hebben ingevoerd. Het betreft twee bedrijven in Aalsmeer, een bedrijf in Amstelveen, een bedrijf in Nieuwe Wetering, een bedrijf in 's Gravenzande en een bedrijf in Andel.

Wilfred Reinhold van de site www.tijgermug.info en initiatiefnemer van het Platform Stop invasieve exoten vraagt daarop aan de minister welke handhavende maatregelen worden genomen. De minister antwoordt dat hij niet van plan is om op te treden tegen de invoer van tijgermuggen. Het enige waar het de minister om gaat, is dat de Lucky bambooplantjes die de kas verlaten, vrij zijn van tijgermuggen. Dat in de praktijk is gebleken dat de tijgermuggen gewoon de kas uit kunnen vliegen en zo de kans krijgen om zich in Nederland te vestigen en verspreiden, vindt de minister geen reden om tegen de importeurs op te treden.

Reinhold: "Terwijl de minister de regeling aan Tweede Kamer presenteerde als `een maatregel die de invoerroute van de tijgermug via de import van Lucky bamboo afsluit', is de regeling nu al verworden tot een papieren tijger, die geen tijgermug tegenhoudt."

Platform Stop invasieve exoten





Ingezonden persbericht