CDA

Van Heugten presenteert oplossing 'plattelandswoningen'

CDA Tweede Kamerlid Ruud van Heugten overhandigt burgemeester P. Maas van Sint-Oedenrode het eerste exemplaar van de initiatiefnota om de problematiek van voormalig agrarische bedrijfswoningen op te lossen. Dit gebeurt op woensdag 12 augustus om 14.00 uur in het gemeentehuis van Sint Oedenrode (Burgemeester Wernerplein 1, 5492 GD).

Het betreft problemen met voormalige boerderijen. Daarvan zijn er naar schatting meer dan 5000 in Nederland. Toen ze nog onderdeel van een boerenbedrijf waren, beschouwde de milieuwetgeving deze als bedrijfswoning. Na afsplitsing blijft de ex-boer er vaak wonen, of wordt de boerderij doorverkocht aan iemand die graag in het buitengebied wil wonen. Op dat moment ontstaat er een probleem. De voormalige boerderij wordt voor de milieuwetgeving dan een gewone woning. De agrarische bedrijven in de omgeving ondervinden daar in hun bedrijfsvoering last van. Het legt hen namelijk beperkingen op; een nieuwe milieuvergunning wordt moeilijker verkregen. Daarom maken zij daar bezwaar tegen. Formeel moet de gemeente deze nieuwe bewoners uit hun huis zetten. Want het is niet toegestaan om in een bedrijfswoning te wonen als je niet bij het bijbehorende bedrijf werkt. De zaak legaliseren via het bestemmingsplan kan niet vanwege de bezwaren die de omliggende agrarische bedrijven hiertegen maken. Kortom, een dilemma voor velen.

In de initiatiefnota stelt Van Heugten voor om in de Wet milieubeheer het begrip "plattelandswoning" te introduceren. Gemeenten kunnen dit in het bestemmingsplan de voormalige boerderij als plattelandswoning bestemmen. Daarmee houdt deze woning voor de wet het karakter van een bedrijfswoning, maar kan er toch door iemand anders in gewoond worden. Ook wordt voorkomen dat er nieuwe bedrijfswoningen of plattelandswoning bijgebouwd worden en het buitengebied onnodig wordt volgebouwd. Maar boeren die willen stoppen kunnen hun bedrijf wel verkopen en zelf in de boerderij blijven wonen, en deze later eventueel voor een reële prijs verkopen. Agrariërs in de buurt hoeven niet meer te vrezen voor hun vergunningen, en gemeenten kunnen knelpunten en problemen in hun buitengebied op maat aanpakken.

De omvang van deze problematiek neemt in het hele land toe. In gemeenten als Sint-Oedenrode en Nederweert komen tientallen gevallen voor. 'Met gedoogsituaties en rechtszaken ontstaat een juridische spagetti. Een absurde en onwenselijke situatie', aldus Van Heugten. Daarom overhandigt Van Heugten vandaag aan de burgemeester van Sint-Oedenrode een nota waarin hij met een structurele landelijke oplossing voor dit probleem komt. Van Heugten: 'Voor een vitaal platteland moet Den Haag, de wetgever, gemeenten voorzien van het juiste gereedschap, zodat wonen en werken op het platteland goed kunnen samengaan.'

---