15 doden per jaar minder met slechts één klik

12/08/2009 10:15

Volvo Cars Nederland bv

13 augustus is het exact 50 jaar geleden dat de eerste driepunts veiligheidsgordel zijn intrede deed. Een Zweedse uitvinding die tot vandaag de dag wereldwijd al meer dan één miljoen levens redde. Het gebruik van de autogordel scheelt in Nederland jaarlijks 15 doden en 85 zwaargewonden.()

Nog steeds gebruikt vijf procent van de Nederlanders de autogordel niet. Vooral tijdens korte ritjes wordt de veiligheidsriem nog veelal niet gebruikt. Terwijl de meeste ongelukken gebeuren binnen de bebouwde kom. Ook draagt één op de vijf passagiers op de achterbank van de auto nog altijd geen gordel of zit niet in een veilig kinderzitje.

Tevens is er dikwijls sprake van een onjuist gebruik van de autogordel. "Het dragen van de driepuntgordel reduceert het aantal fatale ongevallen met circa 40 procent," aldus kinderchirurg en kindertraumatoloog William Kramer. De gordel is er voor de bescherming van de botten en niet voor het vlees. "Vooral bij kinderen moet men extra alert zijn of de gordel wel op de juiste wijze over het lichaam zit. De diagonale band dient over de borst te lopen en de horizontale riem over de bovenbenen," aldus Kramer.

Zweedse uitvinding

Het was Volvo-ingenieur Nils Bohlin die de driepuntsgordel ontwikkelde. Volvo vroeg in het belang van de verkeersveiligheid een 'open patent' op zijn driepuntsgordel aan, zodat ook andere autoproducenten vrij gebruik zouden kunnen maken van de deze vinding. Daarmee zette men een grote stap in het vergroten van de veiligheid voor inzittenden van auto's. Dat betekende niet dat de driepuntsgordel onmiddellijk een groot succes werd. Het duurde echter jaren voordat automobilisten zich realiseerden hoe belangrijk het dragen van een autogordel is.

()Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM)

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl