Gemeente Asten WMO-soap Met vallen en opstaan

Aflevering 4: WMO-soap Met vallen en opstaan

Het moest een keer gebeuren. Opa Jan is gevallen met zijn race-rek, zoals zijn kleinzoon Daan de rollator noemt. Maar race-rek was eigenlijk al een hele tijd geen goede benaming meer. Strompelrek dekte beter de lading, want opa Jan kon er al een hele tijd niet goed meer mee uit de voeten. Gelukkig mankeert hij na zijn val, op een paar blauwe plekken na, niets. Maar lopen met de rollator, dat wordt dus niks meer. ,,Hoe kan ik ervoor zorgen dat opa Jan geen huismus wordt?'', vraagt Daan zich af.

Daan herinnert zich dat er een scootmobiel in de schuur staat. ,,Waarom doet opa daar eigenlijk niks mee?'' Desgevraagd geeft opa aan nooit goed met het ding uit de voeten te hebben gekund. Maar Daan is niet snel uit het veld geslagen. ,,Een cursus scootmobiel, lijkt je dat wat, ouwe?'' Ja, dat lijkt opa wel wat, in de hoop dat Daan de hele zaak vergeet. Maar uitstel blijkt geen afstel. Een week later moet opa Jan er toch echt aan geloven in de speciaal voor scootmobielen ingerichte verkeerstuin. Na wat technische uitleg over bijvoorbeeld gashandel en rem, geen overbodige luxe dus, komt opa met horten en stoten op gang. Vergetend dat hij alles langzaam moet doen, laat hij in één keer de gashandel los en kukelt bijna uit het karretje, zo abrupt stopt het ding. Maar eerlijk is eerlijk, een uurtje later rijdt hij zonder noemenswaardige problemen al voor- en achteruit.

In de weken die volgen oefent opa Jan dat de stukken eraf vliegen, soms bijna letterlijk. Daan moedigt hem vurig aan. Bochtje achteruit, van de stoeprand en oversteken, door een schuifdeur een winkel binnen, hellinkje trekken en slalommen om de pionnen. Vooral het gegeven dat je niet moet hangen in de bocht omdat je anders omvalt, heeft nogal wat voeten in aarde. Keer op keer moet Daan ingrijpen om zijn opa voor een lelijke smak te behoeden. Het duurt dus even maar dan heb je ook wat. Rijvaardigheid in een scootmobiel. Althans, dat denkt Daan. Voor opa Jan blijkt de drempel om zich weer in het verkeer te begeven, veel hoger dan tijdens een rondje verkeerstuin. Want weken later maakt de scootmobielkilometerstandcontroleur -echt waar die bestaat! - zijn opwachting. Hij constateert dat opa na de cursus zich nog maar één keer gemotoriseerd naar buiten heeft gewaagd.

Het is duidelijk, het optimisme van kleinzoon Daan is niet terecht geweest. Alsnog volgt een gesprek bij het Wmo loket, dat er tenslotte is voor zorg op maat. Daantje trekt eerlijk het boetekleed aan en samen wordt gekeken naar een oplossing om opa Jan toch zijn bewegingsvrijheid te gunnen zonder hem in `die levensgevaarlijke machine' te dwingen. Het wordt een taxipas in combinatie met een rolstoel voor de korte afstanden en de scootmobiel wordt ingeleverd. Daan belooft de rolstoel te duwen naar bijvoorbeeld de winkel. Iedereen blij, maar vooral opa Jan. Daan loopt tevreden naar huis en passeert de groentewinkel van zijn vriend Joop. ,,Nog even een kant-en-klare groenteschotel halen voor vanavond'', is de logische gedachte van deze vrijgezel. Maar op de gesloten deur vindt hij de volgende mededeling: Wegens gezinsomstandigheden gesloten. Wat zou daar aan de hand zijn.....?

Praktische informatie:

Door de invoering van de Wmo is de gemeente verantwoordelijk voor de verstrekking van hulpmiddelen en vervoerspassen. Ook de nazorg is een belangrijk aandachtspunt. Volgende week kunt u iets lezen over een hulpvraag met meerdere facetten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Lokaal loket 2WZ, Startpunt Welzijn, Wonen en Zorg Centrum De Beiaard, Pastoor de Kleijnhof 22, 5721 CR Asten Tel. 0493-690622. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.