Gemeente Voorschoten

zorgboerderij

Monument verbouwd tot zorgboerderij

20090806zorgboerderij zwaluwweg1 De monumentale boerderij Dorpszicht aan de Zwaluwweg wordt omgebouwd tot een woon- en dagcentrum voor gehandicapten. Het verwaarloosde pand midden in het centrum van Voorschoten staat al jaren leeg en wordt hiermee in ere hersteld. De plannen voor de zorgboerderij zijn ontwikkeld door de Gemiva-SVG Groep, waarbij nauw overleg is gevoerd met de gemeente.

Uitbreiding en grondige restauratie
Om de boerderij geschikt te maken voor dagopvang en woonruimte voor gehandicapten wordt het monumentale complex grondig gerestaureerd en deels uitgebreid. De drie gebouwen blijven wel herkenbaar. De stal wordt volledig vernieuwd en groter gemaakt. Het omliggende terrein dat nu is afgezet met hekken, gaat als erf bij de boerderij dienen. Hiervoor is kap van bomen nodig, maar de meest beeldbepalende bomen worden mede naar aanleiding van bezwaren van omwonenden gespaard. De hiervoor benodigde kapvergunning is momenteel nog in behandeling en wordt binnenkort gepubliceerd.

Waardevolle voorziening
De Gemiva-SVG Groep is een zorginstelling die in Zuid-Holland ruim drieduizend mensen met een handicap ondersteunt. In Voorschoten heeft de Gemiva-SVG Groep onder andere al de woonlocatie Vlietlande, aan de overzijde van de Zwaluwweg. In de zorgboerderij gaan tien cliënten met een verstandelijke handicap wonen. Daarnaast krijgen zo'n 20 cliënten op de boerderij overdag activiteiten aangeboden. Een waardevolle voorziening waar grote behoefte aan is. De gemeente Voorschoten wil meewerken om de plannen te realiseren door het verlenen van de benodigde vergunningen. Hierbij is ook de monumentale waarde van de boerderij meegewogen.

* 13 augustus 2009