Gemeente Waalwijk Onvoldoende draagvlak voor project

Het project Allerzielen Alom, kunst tot herdenken, dat op 31 oktober 2009 plaats zou vinden op begraafplaats Bloemendaal gaat niet door. Dit heeft de gemeente Waalwijk besloten, omdat gebleken is dat er onvoldoende draagvlak is voor het project. Half juli zijn nabestaanden met een brief door de gemeente geïnformeerd over het project en over de rol die nabestaanden kunnen spelen. Op deze brief zijn positieve en negatieve reacties binnengekomen van zowel nabestaanden als raadsleden.

Het project Allerzielen Alom is een kunstproject, waarin het herdenken van de overledenen centraal staat. Allerzielen Alom biedt door middel van kunst de gelegenheid om de doden te herdenken op een manier die past in deze tijd. In april 2009 is de gemeente Waalwijk benaderd door de projectleider van de Stichting Noord-Brabantse Kunststichting met de vraag of het project plaats kon vinden op een begraafplaats in de Gemeente Waalwijk. Tijdens Allerzielen Alom wordt de begraafplaats tijdelijk, voor één avond gastvrij ingericht door kunstenaars, initiatiefnemers en vrijwilligers uit de gemeenschap die met toepasselijke muziek, vuur en licht, poëzie en inspirerende beelden invulling geven aan het begrip herdenken. De nabestaanden kunnen hierin ook een rol spelen. Bij het graf of op een zelfgekozen plek op de begraafplaats kan een bijzondere sfeer worden gecreëerd om de overledene te herdenken. Het project kan de nabestaanden verder helpen in hun rouwproces door daaraan op een persoonlijke en bij een begraafplaats passende dus respectvolle wijze via kunst uiting aan te geven.

Nabestaanden van overledenen op begraafplaats Bloemendaal en raadsleden worden door middel van een brief van de afgelasting op de hoogte gesteld.

Publicatie datum 29-07-2009