Leefbaar Rotterdam


donderdag, augustus 13, 2009

Activiteiten Tariq Ramadan

Geacht College,

Volgens een bericht op de website http://www.scienceguide.nl, getiteld Rotterdamse samenwerking met Iraans regime heeft Tariq Ramadan zijn eigen programma op het internationale televisiestation Press TV `Islam and Life`. Het prrogramma heet Islam and Life en wordt volledig bekostigd door het regime in Teheran.

Zelfs na de repressie en de afschuwelijke berichten van het gevangen nemen van gewone Iranese burgers, van verkrachtingen en moord in gevangenissen gaat dhr. Ramadan gewoon met zijn uitzendingen door. Van enig bezwaar of protest tegen de gang van zaken of de handelswijze van het regime is niets merkbaar. Dit is te meer opvallend omdat het regime van Ahmadinejad en zijn knokploegen in het bijzonder hebben huisgehouden op universitaire campussen onder studenten, professoren en hoogleraren, collega´s van de heer Ramadan. De meest recente uitzendingen zijn van 30 juli en van 6 augustus 2009.

Na de Iranese presidentsverkiezingen is de koers van het televisiestation zo militant geworden dat een Britse presentator inmiddels is opgestapt. Ook het station in Jordanië mag inmiddels niet meer uitzenden en is zijn licentie als medium kwijt. De Britse mediaraad heeft Press TV al eerder berispt wegens overmatige eenzijdigheid in anti-Israëlische berichtgeving en discussiebijdragen.

Ook heeft dhr. Ramadan bij de zender enkele opmerkelijke collega´s. Zo is de Britse supporter van Saddam Hoessein, het Lagerhuislid George Galloway, die uit de Labourpartij is gezet vanwege zijn relatie met de Irakese dictator, politiek commentator. Ook de holocaustontkenner dr. Nicholas Kollerstrom wordt er instemmend aangehaald.

N.a.v. het bericht en schriftelijke vragen van het landelijke CDA d.d. 12 augustus heb ik voor u wederom vragen over dhr. Ramadan.


1. Iemand die in Nederland een rolmodel voor integratie is moet onomstreden zijn. Dat vindt Leefbaar Rotterdam al 3,5 jaar en nu ook de CDA Tweede Kamerleden Sterk en van Dijk. Is het College nog steeds van mening dat dhr. Ramadan een onomstreden integratieadviseur is van de Gemeente Rotterdam?


2. Is het College het met Leefbaar Rotterdam eens dat, los van de inhoud van zijn programmas op Press TV, het verwerpelijk is dat dhr. Ramadan zich laat betalen door een dergelijk totalitair regime? Zo nee, waarom niet?


3. Is het College zich er van bewust dat los van Nederlandse studenten er misschien wel Iranese studenten, waarvan ouders of zijzelf gevlucht zijn voor dit regime, colleges Burgerschap volgen bij dhr. Ramadan en wat dit onder studenten kan losmaken? Zo ja, is het College dan bereid om druk uit te oefenen bij de Erasmus Universiteit om de leerstoel van dhr. Ramadan per direct op te heffen?


4. Is het College het met Leefbaar Rotterdam eens dat dhr. Ramadans normbesef geen enkele toegevoegde waarde heeft voor de Rotterdamse burgers, autochtoon of allochtoon, als hij zich inlaat met een regime dat afwijzend staat tegenover democratie en mensenrechten? Zo nee, waarom niet?


5. Is het College het met Leefbaar Rotterdam eens dat het een schande is voor Rotterdam om in hetzelfde rijtje betalende opdrachtgevers te staan als het Iranese regime? Zo ja, is het College dan ook bereid om los van politiek gezichtsverlies met directe ingang het contact en het contract met dhr. Ramadan te verbreken of er in elk geval voor te zorgen dat hij al zijn activiteiten in Rotterdam staakt? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Anita Fähmel