0900-nummer van Gele Bedrijvengids is weer te bellen: misbruik niet aangetoond


* Officiële publicatiedatum 13-08-2009

OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft 10 juni jl. het 0900-nummer van de Gele Bedrijvengids, onderdeel van het bedrijf Ucalegon, op vermoeden van kennelijk misbruik uit de lucht laten halen. Vanaf dat moment kon het nummer niet meer gebeld worden. OPTA had signalen gekregen dat achter het 0900-nummer een `loze' dienst schuilging. Bellers zouden, na achterlaten van hun telefoonnummer, niet teruggebeld worden. Nader onderzoek heeft onvoldoende bewijs opgeleverd om misbruik vast te kunnen stellen. Daarom is het nummer 0900-4002050 vanaf heden weer te bellen.

Wanneer misbruik?

OPTA kan op vermoeden van kennelijk misbruik een 0900-nummer per direct uit de lucht laten halen zodat het nummer niet meer gebeld kan worden. Dit om eventuele financiële schade voor de consument onmiddellijk te beperken. Onder kennelijk misbruik van een 0900-nummer wordt onder andere verstaan:

- het leveren van een `loze' dienst - het nummer doet niet wat het belooft;

- onverwacht langer dan tien minuten in de wacht staan;
- eenzijdig en onverwacht de verbinding verbreken bij een vast tarief per gesprek;

- het niet melden of melden van een foutief tarief voorafgaand aan het gesprek.
Nadat het nummer uit de lucht is gehaald, gaat OPTA haar vermoeden nader onderzoeken. Binnen 8 weken moet OPTA dan aantonen dat er kennelijk misbruik heeft plaatsgevonden. In het geval van het
0900-nummer van de Gele Bedrijvengids heeft OPTA geen kennelijk misbruik kunnen vaststellen op basis van de informatie die ze achterhaald heeft. Daarom kan het nummer weer gebeld worden.

Belanghebbenden kunnen nog bezwaar aantekenen tegen dit besluit bij OPTA.

Relevante publicaties

...

* Intrekking aanwijzing Gele Bedrijvengids