ABVAKABO FNV

Hulde aan een moedige vrouw

Ze is tenger en ziet er charmant uit. Als je verder niets zou weten, is het bijna onvoorstelbaar dat dit een uiterst moedige en krachtige vrouw is. Ik heb het over Aung San Suu Kyi, leidster van de oppositie in Birma en strijdster voor een democratisch Birma. Haar geuzennaam is De Dame. Sinds 1989 wordt zij, slechts met een onderbreking van een aantal jaren, door de Birmese junta onder huisarrest geplaatst.

Zij heeft hier vele offers voor moeten brengen. Zo heeft zij geen waardig afscheid van haar Britse echtgenoot kunnen nemen die aan een ernstige ziekte is overleden. O ja, ze mocht er wel naar toe, maar terugkomen, dat zat er niet meer in. Ook haar kinderen ziet ze niet meer.

Gelaten ondergaat ze de laatste veroordeling. Niet gebroken, steeds strijdbaar, zal ze ook deze veroordeling weer aanvechten. Ach ik kan er zoveel over schrijven maar wat voegt het nog toe. Laten we hopen dat De Dame als gevolg van internationale druk vrijkomt. Niets wijst daar overigens op, want het Birmese regime is doof voor ieder democratisch en kritisch geluid.

Laat iedereen die dit weblog leest, een paar minuten stilstaan bij de situatie waarin De Dame en haar volk verkeert.
13-08-2009