Platform Biologica


De controverse Schmeiser - Monsanto in Nederland


* Algemeen

* Boer & tuinder

* koolzaad

* monsanto

* patentwetgeving

* percy schmeiser

* Persbericht

* Professional

Naar aanleiding van het recente bezoek van de Canadese boer Percy Schmeiser aan Nederland (zie hier voor een verslag van Schmeisers lezing in Den Bosch) publiceerde dagblad Trouw op 21 juli een helder artikel over de achtergronden van de rechtzaak Schmeiser - Monsanto. Inzet van deze wereldwijd bekend geworden rechtszaak was het patentrecht op genetisch gemodificeerde gewassen en het recht van boeren om zelf zaad te vermeerderen. Het Trouw-artikel is hier te lezen. Een aanrader, maar er staat wel één dubieuze passage in het artikel.

95 - 98% gentechkoolzaad?
In de betreffende passage wordt gesuggereerd dat Schmeiser zijn 400 hectare grond volledig en bewust met zelfbewaard gentechkoolzaad zou hebben ingezaaid; zo staat het immers in de processtukken. Schmeiser ontkent dit ten stelligste en zegt: "Monsanto vergeet het feit te noemen dat het door mij bewaarde zaad gemengd was met koolzaad uit mijn andere velden. Ze proberen de indruk te wekken dat het koolzaad dat bleef staan, de enige bron was van mijn zaad van volgend jaar. Ik heb echter 400 hectare koolzaad gezaaid, waarvoor circa 4000 kilo zaad nodig is. Toen ik in de lente het onkruid had verwijderd*, bleef een kleine hoeveelheid planten in leven, in een paar stukjes vlakbij de weg; dat leverde niet meer dan 5 a 10 kilo koolzaad." "De testen waaruit zou blijken dat 95-98% van het koolzaad Roundup-tolerant was, waren interne testen van Monsanto. Logisch dat deze hun conclusies ondersteunen. Er is echter maar één serie werkelijk onafhankelijke testen uitgevoerd op mijn koolzaad. Dit werd uitgevoerd door Dr. Rene van Acker Ph.D. van de University of Manitoba. De onafhankelijke proeven van Dr. van Acker wezen uit dat de vervuiling van Roundup Ready koolzaad in mijn velden 0-8% was, tot 60% in de sloot langs een van de velden." (zie ook hier).

Schmeiser en Monsanto in Nederland
In juni 2009 was Schmeiser voor een bezoek in Nederland, en gaf daarbij twee lezingen, in Den Bosch en in Wageningen. De lezing in Wageningen was uitzonderlijk, want het was de eerste keer in tien jaar dat er ook een woordvoerder van Monsanto bij aanwezig was, die zijn verhaal vertelde. Het verhaal dat Schmeiser vertelde, vindt u hier. Het verhaal van De Ruiter/Monsanto vindt u hier.

Boek en film over Monsanto
In juni verscheen in Nederland het boek "De wereld volgens Monsanto" van de Francaise Marie-Monique Robin, die jarenlang onderzoek deed naar het verleden van het omstreden bedrijf. Tegelijk verscheen de gelijknamige film in Nederland op DVD, met ondertiteling. De film deed internationaal veel stof opwaaien. Bij Bol.com zijn boek en film verkrijgbaar. Monsanto zelf bestrijdt het beeld dat in de media is gewekt en stelt dat het bedrijf ten opzichte van het verleden een koerswijziging heeft gemaakt.


* In 1997 gebruikte Schmeiser, geen biologische boer maar wel voorzichtig met chemicaliën, een kleine hoeveelheid Roundup om onkruid rond palen en in sloten aan de rand van zijn terrein, vlak bij de weg, op te ruimen. Daarbij overleeft een kleine hoeveelheid koolzaad, die door Schmeiser werd bewaard en hergebruikt.
»