Gemeente Roermond

Nieuwe aanwinst - oude glorie

Het Stedelijk Museum Roermond is een zilveren kelk van de Roermondse zilversmid Carolus Aegidius Hendrix rijker. De kelk is gekocht bij Ham Kunstauktionen te Keulen van een particuliere eigenaar en is nu te bezichtigen in het museum.

Waarom is de kelk aangekocht? De kelk illustreert de rijke cultuurgeschiedenis van Roermond op een unieke wijze. Net als Maastricht, Amsterdam en Brussel kende de stad Roermond vóór de Franse revolutie een goud- en zilversmedenambacht, zodat er inderdaad sprake is van Roermonds zilver. Om als zilversmid in Roermond werkzaam te kunnen zijn moesten de ambachtslieden aan hoge eisen voldoen. Ze behoorden een gedegen opleiding te hebben genoten. Bovendien garandeerde het gebruik van hun meesterteken dat de zilveren kunstwerken, die ze vervaardigden, een behoorlijk gehalte aan edelmetaal bevatten.

Wie was Carolus Aegidius Hendrix? Hendrix was een belangrijke Roermondse zilversmid. Van hem zijn veel kunstwerken bekend vooral in bezit van kerken en schutterijen. Ook in de archieven komt zijn naam vaak voor. Vanaf 1750 was hij gezworen wisselaar in Roermond en controleerde het gehalte en het gewicht van de diverse munten.
Op 7 februari 1727 trouwde hij met Anna Elisabeth Frios en op 12 augustus 1736 met Maria Anna Galjot. In 1779-1780 woonde hij waarschijnlijk op de Markt.

Wat is er bijzonder aan de kelk? Deze kelk is het eerste werk van Hendrix, dat het museum heeft kunnen verwerven. Hendrix heeft als edelsmid twee meestertekens gebruikt. Het eerste, bestaande uit de letters CH in een gegolfde cartouche met een kleine lelie als stadskeur, gebruikte hij tot 1750. Daarna kenmerkt hij zijn stukken met CH in een rechthoekige cartouche met een grotere lelie als stadskeur. Dit kenteken is op de fraai bewerkte voet van de kelk aangebracht. De kelk is dus na 1750 vervaardigd.

Stedelijk Museum Roermond Andersonweg 4, 6041 JE Roermond T 0475 333496; E museum@roermond.nl Geopend: dinsdag t/m vrijdag 11-17 uur; zaterdag en zondag 14-17 uur

Eerste publicatiedatum: 13-08-2009 Bijgewerkt: 13-08-2009