Nieuw-Vlaamse Alliantie


Niet overal crisis (13/08/09)

N-VA-Kamerlid Ben Weyts reageert verbaasd op de aankoop door koning Albert van een tweede luxejacht van 4,6 miljoen euro. Weyts verwijst naar recente oproepen van de koning voor meer ethiek en de vermanende koninklijke vinger naar het toenemend materialisme in de samenleving. De N-VA wil met een wetsvoorstel er alvast voor zorgen dat zulke aankopen niet meer gefinancierd kunnen worden met belastinggeld dat bedoeld is voor de werkingskosten van de monarchie.

Koning Albert blijkt verleden jaar opnieuw een jacht gekocht te hebben van een Italiaanse scheepsbouwer. Net zoals het vorige exemplaar werd ook deze luxeboot Alpa gedoopt. Catalogusprijs: 4,6 miljoen euro. Het exemplaar van 27 meter lengte en 6,5 meter breedte, mag voortaan naast die andere koninklijke privéboot liggen, de Quatuor, een speedboot van 15 meter en een luttele 1,5 miljoen euro.

N-VA-Kamerlid Ben Weyts hekelt dat de koning er in deze crisistijden twee luxevaartuigen op na houdt. Op 21 juli riep de koning nog op tot meer ethiek en stak hij een vermanend vingertje op tegen het toenemende materialisme in de samenleving. Twee luxejachten lijken mij bij uitstek een illustratie van materialisme, vooral omdat ze niets van doen hebben met de koninklijke functie. Het is gewoon zuiver privéplezier.

Weyts stipt verschillende passages uit de recentste 21 juli-toespraak van de koning aan, die in het licht van de bekendmaking van een tweede luxejacht wel zeer pijnlijk blijken:


- Op deze nationale feestdag denk ik in de eerste plaats aan allen die wegens de internationale economische crisis hun baan hebben verloren.


- Pleiten voor de ontwikkeling van een ethiek op economisch en financieel vlak lijkt me dan ook zeer belangrijk.


- Benevens de financiële sector, kunnen wij ons ook nog vragen stellen over het toenemende materialisme in onze samenlevingen, en of we niet veel meer belang moeten hechten aan familiale waarden, aan solidariteit, aan gemoedelijkheid en aan respect voor de andere.

Weyts wijst er op dat in het huidige dotatiesysteem ook belastinggeld en dus niet alleen privaat kapitaal van de koning naar zulke buitensporige aankopen gaan. Momenteel wordt er immers nog steeds geen onderscheid tussen een vergoeding voor de werkingskosten en een persoonlijke vergoeding voor de koning. Er wordt één vaste som uitgeleerd. Hetgeen overschiet na aftrek van de werkingskosten, steekt de koning op zak. De voorstellen van de werkgroep Dotaties in de Senaat veranderen daar niets aan.

De N-VA-parlementsleden Jan Jambon en Louis Ide diende daarom een wetsvoorstel in dat een onderscheid maakt tussen de persoonlijke vergoeding van de koning en de vergoeding voor de werkingskosten. De persoonlijke vergoeding, een loon voor de uitoefening van het koningschap, wordt gelijk aan het loon van de eerste minister. Deze vergoeding kan de koning, , na aftrek van belastingen, vrij besteden. Daarnaast krijgt hij via de Civiele Lijst een vergoeding voor de werkingskosten.

Een jacht kopen kan dan nog enkel en alleen met de persoonlijke vergoeding of vanuit het privé kapitaal. Een kapitein en ander scheepspersoneel (matrozen, kok, enz.) valt eveneens onder de privé-uitgaven. Personen die instaan voor de veiligheid van de koning vallen daarentegen wel onder de werkingskosten en worden betaald door de civiele lijst.

Het is niet dat de aankoop van de koninklijke luxejachten in Italië veel terugverdieneffecten ressorteren voor onze economie. De koning betaalt niet eens BTW op zijn aankoop, niet in Italië en ook niet in België zegt Weyts. Het Kamerlid verwijst daarvoor naar een antwoord van minister Reynders op een vraag van collega Jan Jambon over de aankoop van de Quatuor. Reynders stelde Aangezien het schip nooit naar België is gekomen maakt het vaartuig niet het voorwerp uit van een intracommunautaire verwerving in België, en maakt geen Belgische BTW opeisbaar (Vraag van 02/12/2008, nr 516, Doc. 52 20082009 06419). Minister van Defensie De Crem bevestigde echter dat diezelfde boot ingeschreven staat bij de Belgische marine, met een militair kenteken, en de marinebasis van Zeebrugge als thuisbasis heeft (Vraag van 02/12/2008, nr 213, Doc. 52 20082009 06412).

Minister De Crem bevestigde ook dat de koning voor de bemanning van zijn boten kan rekenen op gratis overheidspersoneel. Op kosten van Defensie worden vijf militairen ter beschikking gesteld: een kapitein, twee stuurlui, een matroos en een technicus.

Auteur:
Kamer van Volksvertegenwoordigers
Ben Weyts, volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
E-post: ben.weyts@n-va.be