Wageningen Universiteit en Researchcentrum

FreshStart biedt perspectief tegen zuur in tulp
12 aug 2009

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Het gas FreshStart biedt perspectief in de strijd die de tulpenbollensector voert tegen zuur en kernrot. Dat zei Henk Gude, onderzoeker PPO bloembollen, dinsdagavond op de actualiteitenavond van CNB en KAVB in Bovenkarspel.

Foto: Door kernrot wordt de hele bloem in de bol vernietigd. Deze aantasting veroorzaakt jaarlijks voor vele miljoenen schade.

FreshStart (1-MCP) maakt tulpenbollen ongevoelig voor ethyleen en voorkomt daarmee de negatieve effecten van ethyleen. Het onderzoek heeft zich jarenlang gericht op de negatieve effecten van ethyleen dat geproduceerd wordt door zure bollen (door Fusarium aangetast). Zo konden met FreshStart de ongewenste ethyleeneffecten verklistering en bloemverdroging volledig voorkomen worden.
Uit onderzoek door Martin van Dam, Marjan de Boer en Henk Gude blijkt echter dat ethyleen ook een belangrijke rol speelt in het infectieproces door Fusarium. Een blootstelling aan ethyleen vlak na de oogst, wat veelvuldig voorkomt in kuubkisten met net geoogste bollen, vergroot de kans op zuur aanzienlijk. Voorbehandeling van bollen met FreshStart onmiddellijk na de oogst voorkomt deze toename in zuur.
Zuur in tulp: bollen aangetast door de fusariumschimmel In de praktijk is behandeling op de rooimachine nog niet mogelijk omdat FreshStart alleen een toelating heeft als ruimtebehandeling, maar PPO bespreekt met de fabrikant de mogelijkheden van alternatieve toepassingmethoden. Voorlopig luidt het advies om de bollen zo snel mogelijk na binnenkomst in de schuur te behandelen met FreshStart. Daarmee wordt ook de kans op kernrot, het wegrotten van de bloem in aanleg door ethyleen en bollenmijten, drastisch verkleind.
---

Henk Gude
visitekaartje
henk.gude@wur.nl