VU medisch centrum

Pontes Medical versnelt innovatieproces

Gezamenlijke aanpak succesvol

14 augustus 2009

Technische hulpmiddelen "uitvinden" en aanpassingen maken op bestaande technologische producten, dat is waar de groep ontwikkeling van de afdeling fysica en medische technologie zich mee bezig houdt. Sinds ruim een jaar doen ze dat niet alleen voor VU medisch centrum, maar hebben ze samen met het Utrechtse UMCU en het AMC een ontwikkelorganisatie opgezet. "Met Pontes Medical, het Latijnse woord voor bruggen, proberen we sneller te innoveren", stelt hoofd ontwikkeling Wim Bloem.

Pontes Medical versnelt innovatieproces "Samen kennis opbouwen en delen wat we al in huis hebben, gezamenlijk een netwerk opbouwen van bedrijven en investeerders en gezamenlijke PR-activiteiten opzetten; met drie universitair medische centra kun je zoveel meer", benadrukt Wim Bloem. "En niet onbelangrijk, samen kunnen we ook de patenten goed beschermen."

Stimulans
Het initiatief kwam van het ministerie van Economische Zaken, die nieuwe medisch technologische bedrijvigheid wilde stimuleren. De samenwerking ging vorig jaar van start onder de naam Medisch Technologisch Innovatie Centrum (MTIC). "Maar wij willen bruggenbouwers zijn tussen wetenschappers, specialisten en zorgverleners in de kliniek enerzijds en de commerciële bedrijven en investeerders op de wereldmarkt anderzijds. De naam Pontes Medical is dan passender." De naamswijziging wordt bekend gemaakt op 8 september tijdens het Health And Technology congres in Papendal.

De eerste vinding van het consortium werd in juni tijdens het BioBusiness Event in Almere gepresenteerd: de vasculuminator. Dat is een kikker met infrarood licht dat op een scherm de aderen zichtbaar maakt. "Bij het zoontje van collega Ruud Verdaasdonk van het UMCU moest bloed worden geprikt. Bij kinderen met een donkere huid zijn de aders echter nauwelijks te vinden. Het resultaat: niet alleen was het kind compleet over zijn toeren, ook de vader wist met zekerheid dat dit probleem snel moest worden opgelost." Inmiddels is het product vrijwel marktrijp. "Dit is het eerste project", stelt Bloem. Want het maakt niet uit in welk UMC het wordt uitgevonden, het is een prestatie van het hele consortium.

Goed op dreef
VUmc heeft een aantal producten die al behoorlijk ver ontwikkeld zijn. Zo is er een apparaat gebouwd, waarmee medische cocktails kunnen worden gemaakt zonder al te veel krachtsinspanning te vergen. "Je moet je voorstellen, injectiespuit door de beschermlaag van een potje duwen, vloeistof optrekken, injectienaald eruit halen, volgend potje pakken, en ga zo maar door. Dat kost kracht en er zijn mensen die daar zelfs RSI klachten aan overhouden. Wij hebben daar een simpele maar doeltreffende oplossing voor bedacht. Inmiddels zijn er contacten met een bedrijf dat het apparaat dit najaar op een medische beurs in Parijs presenteert."

Ook een kleine apparaatje waarmee patiënten thuis vingeroefeningen kunnen doen is in ontwikkeling. "Dat heeft collega Micha Paalman samen met het AMC ontwikkeld. Deze vingertrainer is een digitale coach, die de patiënt begeleidt bij het revalideren van zijn vingers. Via internet wordt de arts op de hoogte van de vorderingen van de patiënt gehouden."

Tegenvallers
Natuurlijk is niet alles succesvol. "Een tijd geleden vroeg een uroloog of we iets konden maken waarmee hij de blaas aan de plasbuis kon vastnieten. Bij darmoperaties hebben ze goede ervaringen met nieten in plaats van hechten en het zou bij prostaatverwijdering ook goede diensten kunnen bewijzen. Het proefapparaat zag er veelbelovend uit. Helaas ontdekte de uroloog tijdens een congres in Milaan dat Amerikaanse technici al een stapje verder waren. Zij waren al met klinische tests bezig. Ik vond onze vinding wel beter, want we konden veel zuiverder richten, maar helaas, dan kun je zo'n nietmachine niet meer op de markt brengen."

Monique Krinkels
bron: Tracer