Politie Amsterdam-Amstelland

ONRUST IN AMSTERDAM ROND INTERLAND (13-08-2009) Tijdens en rond de voetbalinterland tussen Nederland en Engeland is het woensdagavond 12 augustus lang onrustig geweest. De politie beschikte al over informatie dat fans van een groot aantal clubs in binnen- en buitenland de interland wilden aangrijpen voor een confrontatie. Supportersgroepen wilden met elkaar op de vuist gaan in het Wallengebied.

De Mobiele eenheid greep in en pakte 15 tot 20 supporters van Ajax en Twente op. In totaal zijn er 41 mensen aangehouden. Hiervan zaten er donderdagochtend nog negen vast op grond van openlijke geweldpleging. Zij maakten zich onder meer schuldig aan opruiing, mishandeling en het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs. De overige supporters zijn heengezonden met boetes tot enkele honderden euro's.

Verder moesten 150 supporters op basis van een noodbevel uit voorzorg de stad tijdelijk verlaten omdat zij zich zouden hebben misdragen. Ze werden naar een weiland buiten de stad gebracht en mochten donderdag na middernacht weer terugkeren in de hoofdstad.

Het centrum van Amsterdam, het gebied rond de Arena en de metrostations op de route daar naartoe waren daarom door locoburgemeester Lodewijk Asscher tijdelijk aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent onder meer dat de politie er van dinsdag 16.00 uur tot woensdag middernacht de bevoegdheid had om mensen te fouilleren.


____________________