Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
13-08-2009

VU- medewerkers verzorgen spraakmakende uitgave
Epistole duae -`Twee brieven' - van Calvijn verschenen

Kan een christen met een vrij geweten deelnemen aan de godsdienstige gebruiken van de Rooms-katholieke kerk? Dat is de kernvraag van een nieuw deel in de nieuwe wetenschappelijke uitgave van de geschriften van Calvijn in de oorspronkelijke talen, dat wil zeggen in het Latijn en in het Frans. Calvijn beschouwde die gebruiken immers als afgoderij. De Epistolae duae (`Twee brieven'; 1537) is Calvijns eerste publicatie voor een breder publiek sinds zijn aankomst in Genève. Hij mengt zich hiermee voor het eerst in het publieke debat. Het voorwoord dateert van 12 januari 1537. De kernvraag van de tweede brief luidt: wat betekent dit voor mensen die een ambt in die kerk dragen?

Het gebruikelijke verhaal is dat Calvijn deze brieven schreef terwijl hij anoniem in Ferrara (Italië) aan het hof van de hertogin Renée de France verbleef. De editie toont echter aan dat Calvijn het concept bijwerkte nadat hij met Farel en Viret de Disputatie van Lausanne had bijgewoond. Doel van dat dispuut was geestelijken in het machtsgebied van Lausanne voor de reformatie te winnen. Dat was in oktober 1536, kort nadat Calvijn zich onder druk van Farel aan de kerk van Genève verbonden had. Hij verbrak elke connectie met de `Kring van Meaux' (zo genoemd naar de Franse plaats waar een groep mild hervormingsgezinden zich om bisschop Briçonnet schaarde) en werd een fervent aanhanger van de Reformatie. Om die reden zijn ook Calvijns mondelinge bijdragen aan de Disputatie in de editie opgenomen. De twee brieven zijn in het Latijn geschreven, terwijl de twee bijdragen aan de Disputatie in het Frans waren uitgesproken.

Spannendste vragen bij dit boek zijn: wanneer gaf Calvijn zijn anonimiteit op en schaarde hij zich vierkant achter de Reformatie? En: hoe ver gaat hij om vrienden op de consequenties van hun persoonlijke keuze te wijzen? De kritische editie met uitvoerige inleiding is verzorgd door prof. dr. Erik de Boer en dr. Frans van Stam. De uitgave verscheen bij de uitgeverij Librairie Droz te Genève.