Openbaar Ministerie


* >Tbs en acht maanden cel voor man die liftkabels doorknipte

Tbs en acht maanden cel voor man die liftkabels doorknipte

13 augustus 2009 - Arrondissementsparket Utrecht

Wat bezielde de 22-jarige verdachte uit Zeist om in een periode van vier maanden maar liefst 48 liftkabels door te knippen in een flatgebouw aan de Laan van Vollenhove in Zeist. Op de zitting van de meervoudige kamer vandaag verklaarde hij te hebben gehandeld uit woede op gebeurtenissen uit zijn verleden en bij wijze van noodkreet. De officier van justitie eiste acht maanden cel en tbs met dwangverpleging.

De man, die in de media al snel Jack de Knipper werd genoemd en zelf in de flat woonde, sloeg voor het eerst toe op 28 oktober vorig jaar. De laatste keer knipte hij in de nacht van 25 januari maar liefst veertien van de zestien liftkabels door. De reparatietijd van de liften in het dertien verdiepingen hoge gebouw nam steeds een tot drie weken in beslag. Niet alleen betekende dit forse schade en ongemak voor de bewoners, ook had het kunnen leiden tot ernstige situaties als hulpverleners zoals brandweer of ambulancepersoneel niet op tijd boven hadden kunnen komen.

Op 17 februari kon hij worden aangehouden. Op de zitting en ook eerder bij de verhoren bij politie bekent hij de feiten. Uit de rapportages komt naar voren dat er sprake is van gebrekkige sociale en emotionele ontwikkeling en een gedragsstoornis. Daarnaast is er een grote kans op recidive. Daarom is behandeling in een klinische setting noodzakelijk. Bij een intake voor een plaatsing in een Forensische Psychiatrische Kliniek is de verdachte echter afgewezen. Dat heeft alles te maken met zijn ambivalente houding ten opzichte van hulpverlening. Aan de ene kant vraagt hij om hulp, aan de andere kant heeft hij er geen vertrouwen in.

Rekening houdend met deze omstandigheden, maar ook kijkend naar de feiten, concludeert de officier van justitie dat de rechtbank voor twee keuzes staat: of afstraffen of tbs. "Bij alleen een gevangenisstraf zal de verdachte terugkomen in de maatschappij zonder dat er iets met hem is gebeurd. En daarom heb ik geen enkel alternatief dat recht doet aan de bescherming van de maatschappij dan u, de rechtbank, te vragen tbs met dwangverpleging op te leggen."

Dit betreft een tbs met een maximale duur van vier jaar aangezien de feiten slechts betrekking hebben op gevaar voor goederen. De rechtbank kan deze straf alleen opleggen als zij het primair ten laste gelegde feit, vernieling van een gebouw, wettig en overtuigend bewezen achten.