Gemeente Drechterland

13-8-2009
Grieppandemie

Informatie over Nieuwe Influenza A

Er is in de wereld officieel sprake van een grieppandemie. In verschillende landen op verschillende continenten komt het griepvirus Nieuwe Influenza A (voorheen Mexicaanse griep) veel voor. Het griepvirus kan zich van mens op mens verspreiden. Voorlopig gaat Nederland geen extra maatregelen nemen tegen verdere verspreiding van de griep. Ook aan de gewone griep overlijden jaarlijks mensen in Nederland.

Verspreiding griepvirus
Het griepvirus wordt verspreid door praten, hoesten of niezen. Verspreiding gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht wordt geventileerd. Denk bijvoorbeeld aan een trein, een school of een kinderdagverblijf. Het virus wordt ook overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Als u contact heeft gehad met het virus hoeft u niet per se ziek te worden. Sommige mensen zijn wel met het virus geïnfecteerd en zijn besmettelijk, zonder ooit ziek te zijn geweest. De ziekteverschijnselen van Nieuwe Influenza A lijken op de verschijnselen bij gewone griep en kunnen van mild tot ernstig verlopen. De meest voorkomende symptomen zijn: koorts (38 graden Celsius of hoger), koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en een droge hoest.

Als u last heeft van deze symptomen, neemt u dan contact op met uw huisarts. Hij/zij kan beoordelen of het daadwerkelijk om Nieuwe Influenza A gaat. Blijf verder zo veel mogelijk thuis en drink voldoende. Ga niet naar het spreekuur van de huisarts in verband met mogelijke besmetting van mensen in de wachtkamer. U kunt zelf verspreiding verder voorkomen door de gewone hygiënemaatregelen te nemen, zoals vaak uw handen wassen en papieren zakdoekjes bij hoesten en niezen te gebruiken. Zorg verder dat u zo min mogelijk contact heeft met andere mensen.

Zijn er virusremmers en vaccins?
Bij besmetting kunt u op advies van de GGD of uw dokter bij de apotheek virusremmer Tamiflu halen. Virusremmers zijn medicijnen die de vermeerdering van het virus in het lichaam sterk afremmen. Op dit moment is een vaccin in ontwikkeling dat u kan beschermen tegen deze griep. Zodra het vaccin beschikbaar is, volgt een vaccinatieronde. Zodra dit het geval is, informeren wij u verder.

Informatie
U vindt meer informatie over Nieuwe Influenza A op www.postbus51.nl.