Gemeente Drechterland

13-8-2009
Iepziekte in Drechterland

Besmette Iepen snel verwijderen

Ieder jaar steekt âs zomers de zeer besmettelijke iepziekte de kop op. Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel dat verspreid wordt door iepenspintkevers.
Een besmette iep vertoont in de zomer herfstkleuren en verliest zijn blad. Om verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te voorkomen, moet een besmette iep snel verwijderd worden. De buitendienst van de gemeente controleert zowel gemeentelijke als particuliere iepen op iepziekte. Zodra iepziekte op particulier terrein wordt geconstateerd, melden we dit bij de eigenaar en volgt er een aanschrijving om de boom of bomen te verwijderen.

Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening is een eigenaar verplicht om met iepziekte besmette bomen te verwijderen. Omdat dit aanzienlijke kosten met zich kan meebrengen, heeft het college van burgemeester en wethouders de Subsidieregeling iepziekte vastgesteld. De regeling is 1 januari 2008 in werking getreden en houdt in dat de gemeente particulieren tot 25% in de kosten tegemoet komt. De regeling is zowel van toepassing op het verwijderen van zieke iepen als het injecteren van iepen ter voorkoming van de iepziekte. Particulieren waarbij iepziekte op het terrein is geconstateerd, ontvangen bij de aanschrijving automatisch een aanvraagformulier voor de subsidie.

Hoewel de buitendienst van de gemeente zelf controles doet, zijn alle meldingen welkom. Als u denkt dat ergens in de gemeente zieke iepen staan, kunt u dit aan ons melden via de Bel- en Herstellijn, T: 0228-352 345.