GAIA

13 augustus 2009

Advies evaluatiecommissie over legkippenwelzijn stelt regering kooiverbod voor

GAIA en Eurogroup for Animals: "Uitzicht op beter leven voor miljoenen legkippen in België"

"Een belangrijke stap naar een wettelijk verbod op het houden van leghennen in verrijkte kooien." Dat vinden GAIA, Animaux en Péril en Eurogroup for Animals van het advies dat de evaluatiecommissie aan de regering heeft overgemaakt over de omzetting van de EU-richtlijn ter bescherming van leghennen. Het advies stelt de regering voor kooisystemen voor de leghennenhouderij te verbieden vanaf 2025. Anders gezegd: een wettelijk verplichte omschakeling over 15 jaar naar scharrelsystemen zoals volière, overdekte buitenbeloop en vrije uitloop. Conventionele legbatterijen worden al verboden vanaf 2012.

Een kooi blijft een kooi: ook 'verrijkte kooien' zijn niet diervriendelijk.

Op basis van dat advies moet de regering een nieuw kb nemen voor
1.1.2010. In de commissie zetelen behalve GAIA, Animaux en Péril en Eurogroup for Animals ook afgevaardigden van de leghennenhouderijsector (o.a. Boerenbond), eiproducenten en wetenschappelijke onderzoekers.

De drie dierenorganisaties vinden het belangrijk dat de commissie aan de regering een verbod op verrijkte kooisystemen adviseert en niet louter een verstrenging van de normen voor verrijkte kooisystemen. De betere niet-kooisystemen die nu reeds in gebruik zijn, zijn niet perfect maar wel diervriendelijker dan verrijkte kooien omdat ze de kippen beduidend meer mogelijkheden bieden om te voldoen aan hun gedragsnoden.

Niet-kooisystemen zoals deze overdekte buitenloop, zijn veel diervriendelijker dan kooisystemen.

GAIA-voorzitter en commissielid Michel Vandenbosch licht toe: "Hoe graag wij dat ook hadden gewild, adviseren om de kooisystemen vroeger dan 2025 te verbieden was niet haalbaar, omdat we gebonden waren aan de termijn die het kb van 2005 oplegt. Dit advies biedt in elk geval een wettelijk perspectief op een verbod op kooisystemen en een beter leven voor miljoenen leghennen in België."

Het kb van 2005 laat de regering drie opties toe: ofwel de letterlijke omzetting van de richtlijn, ofwel, maar dan ingaand 15 jaar na publicatie van het nieuwe kb, een verstrenging van de normen voor verrijkte kooien of een volledige omschakeling naar alternatieve systemen

Commissielid Sonja Van Tichelen, directeur van Euogroup for Animals: "Als het advies in wet wordt omgezet, gaat België als een van de weinige EU-lidstaten beduidend verder dan de Europese minimumnormen."

Aan het verbod op verrijkte kooien zijn enkele voorwaarden verbonden. Die zijn haalbaar, vinden de dierenorganisaties. De leden van de commissie zijn overeengekomen elke 5 jaar bijeen te komen om telkens een stand van zaken op te maken.

GAIA richt zich nu op de verwerkende industrie, die de dierenrechtenorganisatie wil overtuigen om te schakelen naar niet-kooieieren, Eerder overtuigde GAIA de supermarktketens in België om geen verse kooieieren meer te verkopen. Dat heeft er toe geleid dat zowat de hele Belgische verse eimarkt is overgeschakeld op scharrel, overdekte buitenbeloop, volière en/of vrije uitloop.

> Meer over onze campagne voor het welzijn van legkippen