Ministerie van Defensie

Landmacht

Periodiek overzicht Afghanistan

13 augustus 2009, 16.00 uur

Een Nederlandse militair staat op de uitkijk. - Foto: ministerie van Defensie Deze week arriveerde het derde infanteriebataljon van de 4th Brigade Afghan National Army (ANA) op Kamp Holland. Met de komst van dit zogeheten kandak is de ANA-brigade in Uruzgan compleet. Militairen van het Nederlandse Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) gaan het kandak de komende tijd ondersteunen.

Met de komst van deze eenheid is opnieuw een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van het veiligheidsbeleid in Uruzgan. Het kandak wordt de komende tijd vooral ingezet om de veiligheid rondom de verkiezingen van 20 augustus te garanderen.

De presidentsverkiezingen vinden plaats op 20 augustus. - Foto: ministerie van Defensie

Verkiezingen Uruzgan bereid zich voor op de komende verkiezingen. In Tarin Kowt is inmiddels ongeveer 3500 kilo materiaal gearriveerd om stemlokalen in te richten, waaronder stembussen en posters. De komende week wordt dit over de provincie verspreid.

Inmiddels zijn de eerste EU-waarnemers op Kamp Holland aangekomen, de komende dagen zullen er meer internationale en nationale waarnemers arriveren. Zij gaan toezicht houden op een eerlijk verloop van de verkiezingen. In totaal worden er enkele tientallen stemlokalen ingericht in Uruzgan.

Naast de presidentsverkiezingen wordt er ook een provinciale raad gekozen. Voor de 9 zetels die in Uruzgan te verdelen zijn hebben zich 27 kandidaten gemeld, waaronder 3 vrouwen. In totaal hebben zich in Uruzgan 260.000 kiesgerechtigden geregistreerd. De Afghaanse veiligheidsdiensten zijn primair verantwoordelijk voor de veiligheid rondom de verkiezingen. - Foto: ministerie van Defensie

Voor de veiligheid rondom de verkiezingen zijn primair de Afghaanse veiligheidsdiensten verantwoordelijk. Het veiligheidsplan is afgestemd met de voorzitter van het IEC (Independent Election Commission) voor Uruzgan. Aansluitend heeft de 4e Brigade op maandag een oefening van hun rol uitgevoerd. Vanuit het Operational Control Centre Provincial (OCC-P), coördinatiecentrum en meldkamer van de verschillende veiligheidsdiensten, wordt deze operatie geleid. Mentoren van Task Force Uruzgan (TFU) en de Europese Unie Politie begeleiden het OCC-P personeel daarin.

Zuidelijk Afghanistan In aanwezigheid van gouverneur van de provincie Zabul, Naseri, en generaal-majoor de Kruif, commandant Regional Command South ISAF heeft een bataljon van de Amerikaanse Stryker Brigade op maandag 10 augustus de militaire autoriteit over Task Force Zabul overgenomen van de Roemenen. Naast de gouverneur waren diverse autoriteiten van de ANA en Afghan National Police (ANP) aanwezig bij de overdracht.

De komst van het Amerikaanse bataljon past in de ontwikkelingen in Zuid-Afghanistan. Afgelopen zondag zijn 3 bataljons van dezelfde Stryker Brigade ontplooid in de provincie Kandahar. Door de komst van meer militairen is het mogelijk om de veiligheid te vergroten, waardoor ontwikkeling en (weder)opbouw mogelijk wordt.

Generaal-majoor De Kruif, hier met secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen, geeft leiding aan meer dan 30.000 militairen. - Foto: ministerie van Defensie

Met deze uitbreiding van militairen vinden verschillende operaties plaats in Zuid-Afghanistan, waarbij ISAF- en ANA-eenheden in gebieden komen waar ze nog niet eerder actief waren. Helaas heeft dat de laatste weken geleid tot een aantal slachtoffers onder de coalitietroepen. Op dit moment geeft de generaal-majoor De Kruif leiding aan meer dan 30.000 militairen afkomstig uit 18 landen.

Vuurcontacten * De Pantserhouwitser heeft deze week tweemaal lichtmunitie afgeschoten ter ondersteuning van ANA-eenheden. * Opnieuw werden enkele IED's in het gebied opgespoord en onschadelijk gemaakt. * Kandahar Airfield was deze week opnieuw enkele malen doelwit van een raketaanval, zonder dat daarbij slachtoffers vielen of schade werd aangericht. * Kamp Holland was eenmaal doelwit van een raketaanval, ook hierbij vielen geen slachtoffers en werd geen schade aangericht. * Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force kwamen eenmaal in actie ter ondersteuning van ISAF-grondtroepen.