ABVAKABO FNV

Nederland kent grootste krimp sinds Tweede Wereldoorlog

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal gekrompen met 5,1 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dat is de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. De krimp bedroeg 0,9 procent in vergelijking met het kwartaal ervoor.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Volgens het CBS lopen de investeringen het sterkst terug, met bijna 13 procent in vergelijking met een jaar eerder. De export daalt met zeker 10 procent. Ook huishoudens besteden minder (min 2,6 procent). De krimp wordt beperkt door een stijging van 2,8 procent van de overheidsuitgaven.

Scherpe krimp
De krimp van kwartaal op kwartaal is minder groot dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Toen kwam de teruggang uit op 2,7 procent in vergelijking met het vierde kwartaal. Deze ongekend scherpe krimp betekent een afname van 4,5 procent van het bruto binnenlands product vergeleken met een jaar eerder.

`nog nooit voorgekomen'
De Nederlandse economie is nu vijf kwartalen achtereen gekrompen. Dit is volgens het CBS nog nooit voorgekomen. De economie ging over de hele linie achteruit, maar vooral in de bouw was de terugval sterker dan in de eerste drie maanden van het jaar. "De bouw is het echt het minpunt van dit kwartaal", stelt CBS-econoom Michiel Vergeer donderdag bij de presentatie van de cijfers.

Groeiende economie
Duitsland en Frankrijk klommen in het tweede kwartaal uit de recessie, zo bleek uit cijfers die eerder in de ochtend naar buiten kwamen. In beide landen groeide de economie licht ten opzichte van het voorgaande kwartaal, vooral dankzij de overheidsmaatregelen om de economie te stimuleren.

In Nederland bleef dit effect in het tweede kwartaal nog uit. De overheidsuitgaven dempten de krimp van de Nederlandse economie wel, maar van "een echte zweepslag voor de economie" was nog geen sprake, aldus Vergeer.

Fors minder banen
Verder concludeert het CBS dat huishoudens terughoudend zijn bij hun bestedingen. Huishoudens hebben in het tweede kwartaal 2,6 procent minder besteed dan een jaar eerder. Deze daling is vrijwel gelijk aan die in het eerste kwartaal. Vooral de bestedingen aan duurzame consumptiegoederen waren aanzienlijk lager. Tenslotte berekende het CBS er in het tweede kwartaal van 2009 93 duizend banen van werknemers minder waren dan in hetzelfde kwartaal van 2008. Deze daling van 1,2 procent betekent een duidelijke breuk met de banengroei in de afgelopen jaren.

Lees hier het persbericht van het CBS >>
13-08-2009, Algemeen