FNV

13-8-2009

Vakcentrales protesteren tegen verslechtering deeltijd WW

De vakcentrales FNV, CNV en MHP verzetten zich tegen de `vergaand negatieve gevolgen' van de veranderingen in de regeling voor deeltijd WW op 23 juli. Zij maken zich vooral zorgen over het afschaffen van de boete voor werkgevers die werknemers na een periode van deeltijd WW alsnog ontslaan. "Deze verslechtering komt neer op het veranderen van de regels tijdens het spel", schrijven de voorzitters Agnes Jongerius van de FNV, René Paas van het CNV en Richard Steenborg van MHP in een brief aan de Tweede Kamer.

De voorzitters stellen dat het schrappen van de boete zeer pijnlijk kan uitpakken voor de betrokken werknemers. "Werknemers souperen immers WW-rechten op gedurende de deeltijd WW. Deze rechten worden hersteld na een periode van 26 weken werkhervatting, maar vervallen bij eerder ontslag. Dan worden de betrokken werknemers gedupeerd. Als de drempel van een boete bij dergelijk ontslag wordt weggenomen, vervalt een van de belangrijkste beschermingsmaatregelen voor werknemers. Bovendien is deze beschermingsmaatregel vaak een belangrijke overweging geweest voor bonden en personeelsvertegenwoordigingen om akkoord te gaan met de aanvraag."

Bedrogen De vakcentrales voelen zich daarom bedrogen. "Als personeelsvertegenwoordigingen dit hadden geweten, waren ze in veel gevallen niet akkoord gegaan met de aanvraag, of hadden zij additionele ontslagbescherming afgesproken."

{Actie%20op%20Het%20Plein_tcm7-24729.jpg}

Excuus voor reorganisaties Ook op andere veranderingen in de regeling voor deeltijd WW spuien de drie vakcentrales forse kritiek. Zo zou de regeling werkgevers uitnodigen om te reorganiseren, als ze langer dan negen maanden van de regeling gebruik willen maken. Want dan mogen ze voor veel minder werknemers (minder dan dertig procent) nog deeltijd WW aanvragen. En dat terwijl er vaak beperkte middelen zijn, dus ook geen geld voor een gedegen sociaal plan. "In combinatie met de veranderingen in het Ontslagbesluit, die willekeur mogelijk maken, kunnen de gevolgen voor de betrokken werknemers dramatisch uitpakken."

FNV, CNV en MHP roepen de Tweede Kamer op te zorgen dat uitvoering wordt gegeven aan een aangenomen motie (Ortega) en de inbreng vanuit de Stichting van de Arbeid.

Inperking deeltijd-WW `doodzonde' (2-7-2009, met link naar radio-interview met Wilna Wind)

{icon_pdf.gif} Brief FNV-CNV-MHP over Deeltijd WW aan Tweede Kamer 13-08-2009