Korps Landelijke Politiediensten

Ongeval spoorwegovergang Spankeren

Spankeren, 13-08-2009 o De Spoorwegpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de spoorwegovergang OW Kanaaldijk in Spankeren. Een naderende trein kon donderdag 13 augustus 2009 omstreeks 07.15 uur niet meer tijdig stoppen voor een auto die stilstond op de spoorwegovergang. De bestuurder van de auto, een 54-jarige man uit Dieren, raakte gewond aan zijn hoofd. De 61 passagiers van de trein kwamen met de schrik vrij.

De Spoorwegpolitie nam, zoals gebruikelijk bij aanrijdingen, een ademtest af van de 58-jarige machinist uit Nijmegen. Deze viel positief uit. De uitslag van de ademanalyse bedroeg 275 ug/l (0,6 promille). Tegen de machinist is proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast mag hij gedurende 24 uur geen veiligheidsfunctie uitoefenen.

De passagiers van de ongevalstrein zijn overgestapt in een andere trein. In de trein raakte niemand gewond. Het treinverkeer raakte tijdelijk gestremd. De spoorwegovergang was geruime tijd buiten gebruik in verband met herstelwerkzaamheden.

In het kader van botsen is blazen is de machinist onderworpen aan een blaastest, die een A opleverde. Met behulp van een ademanalyse op het politiebureau is vastgesteld dat de machinist teveel had gedronken. Het maximum toegestane alcoholpromillage voor (trein)personeel, dat is belast met een veiligheidsfunctie, bedraagt 0,5 promille (220 ug/l).