PERSBERICHT HIER KLIMAATCAMPAGNE

Burgers roepen op tot 40 in Kopenhagen

Nederland moet zich scharen bij de nieuwe Europese voorhoede van Engeland, Duitsland en de Scandinavische landen en ook besluiten tot een 40 procent lagere uitstoot in Kopenhagen, zegt 96 procent van de ondervraagde Nederlanders op de site Hier.nu.

Daarnaast vind een overgrote meerderheid de route naar het nieuwe internationale klimaatverdrag een aangelegenheid van regeringsleiders, in plaats van enkel een ministeriële verantwoordelijkheid. Naast milieuminister Cramer zou in december ook premier Balkenende naar Kopenhagen moeten afreizen, stelt 93 procent.

De HIER Klimaatcampagne heeft betrokken burgers een twaalftal vragen voorgelegd over de naderende klimaattop in Kopenhagen en het nieuwe klimaatverdrag. Duizend bezoekers van nieuwssite Hier.nu namen de tijd om deze vragenlijst in te vullen.

Kopenhagen is laatste kans

Driekwart van de respondenten ziet Kopenhagen, waar wordt beslist over de internationale klimaatdoelen voor 2020, als de laatste kans om dramatische klimaatverandering te voorkomen. Een grotere groep, 92 procent, maakt zich zorgen over het huidige politieke ambitieniveau, dat niet hoog genoeg zou zijn om het klimaatprobleem op te lossen.

Te weinig kennis

Opvallend is ook dat de ondervraagden het kennisniveau van de gemiddelde Nederlander laag inschatten. Driekwart denkt dat zijn of haar directe buren niet weten dat er in december een belangrijke klimaatconferentie plaatsvindt. Een kwart denkt dat men wel heeft gehoord van de klimaattop in Kopenhagen, maar niet bekend is met de belangrijkste doelen voor het verdrag.

'De respondenten zijn zelf wél goed op de hoogte van de klimaatonderhandelingen', zegt Sible Schöne, Programma Directeur van het Klimaatbureau. 'Des te relevanter hun zorgen en hun duidelijke oproep: Nederland moet voorop gaan lopen en in Kopenhagen besluiten tot 40 procent emissiereductie.'

'De nieuwe wetenschappelijke inzichten dwingen tot een aanscherping van de ambitie', aldus Schöne. 'Wat de Zweden en de Duitsers kunnen, kunnen wij ook!'

40 procent
Alleen wanneer alle geïndustrialiseerde landen hun uitstoot naar 2020 met 40 procent verlagen behoudt de wereld een reële kans om klimaatverandering te beteugelen tot 2 graden. Dit wordt door wetenschappers gezien als de uiterst toelaatbare grens, mede omdat de temperatuurstijging zichzelf daarboven steeds verder kan gaan versterken.

'Wereldleiders hebben het klimaatdoel van 2 graden tijdens de laatste G8-ontmoeting omarmd. In Kopenhagen de grote kans om te laten zien dat het ook menens is', stelt Schöne.

Zie voor de verdere enquêteresultaten www.hier.nu

****************************************