Ingezonden persbericht

Verhuisbereidheid onder druk

De Nederlandse woningmarkt is nog niet uit het dal. Er zijn minder transacties, woningen staan langer te koop en de huizenprijzen zijn lager dan een jaar geleden. Ruim 20% van de mensen met verhuisplannen heeft deze uitgesteld vanwege de crisis. Slechts 4% verwacht over de streep te worden getrokken door de tijdelijke verhoging van de NHG-grens naar ¤ 350.000. Gecombineerd met de weinig rooskleurigee economische vooruitzichten verwacht de Rabobank een huizenprijsdaling voor bestaande woningen van circa 6% in 2009 en circa 1% in 2010. Dit staat onder meer in het vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank.

De markt voor koopwoningen heeft vooral last van een gedaalde vraag en de daaruit resulterende afname van de transacties. Uit onderzoek van de Rabobank Groep blijkt dat veruit het grootste deel van de Nederlandse bevolking de keuze om wel of niet te verhuizen niet heeft aangepast. Van de mensen die wel verhuisplannen hadden, heeft ruim 20% zijn verhuisplannen uitgesteld. De belangrijkste redenen hiervoor zijn: daling van de koopprijzen, inkomensonzekerheid en onzekerheid over de verkoop van de huidige woning. Het gedrag van Nederlandse consumenten wordt daarmee momenteel vooral beïnvloed door de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt (transactieaantallen en prijsvorming) en de arbeidsmarkt (inkomensonzekerheid) en niet zozeer door de financieringsmogelijkheden.

Maatregelen die potentiële kopers van woningen over de streep kunnen trekken, hebben vooral betrekking op de doorstroming in de markt. Vooral de onzekerheid rondom de verkoop van de huidige woning weegt voor veel consumenten zwaar. Men maakt zich zorgen over de prijs die de woning oplevert en de keuze van het meest geschikte moment van verkoop. Slechts 4% van de respondenten verwacht over de streep te worden getrokken door de tijdelijke verhoging van de NHG-grens naar ¤ 350.000. Daarmee lijkt deze maatregel onvoldoende tegenwicht te bieden aan het afgenomen vertrouwen van de consument in de Nederlandse woningmarkt.



Ingezonden persbericht