Ingezonden persbericht

Lancering project m.b.t biometrische visa

Brussel (België)/ Abidjan (Côte d'Ivoire), 13 augustus 2009, Zetes, de toonaangevende internationale leverancier van oplossingen voor de automatische identificatie van personen en goederen, kondigt vandaag de lancering aan van zijn meest recente projecten voor de Ivoriaanse instanties, in partnership met het bedrijf SNEDAI (de Nationale Maatschappij voor de Uitgifte van Administratieve en Identiteitsdocumenten), met name de biometrische visa en de biometrische diplomatieke en dienstenpaspoorten. De contracten voor deze projecten werden begin dit jaar ondertekend.

Een oplossing voor de uitgifte van visa die uniek is in de wereld
De Ivoriaanse biometrische visa en het onderliggende uitgiftesysteem kennen op dit moment hun gelijke niet. De geleverde oplossing is een compleet (live) registratie- en productiesysteem. De biografische en biometrische informatie (vingerafdrukken en foto) wordt plaatselijk in de ambassade of het consulaat verzameld. De gegevens worden vervolgens versleuteld en naar Abidjan verstuurd. Daar wordt met AFIS (Automated Fingerprint Identification System) gecontroleerd of de verzoeker een visum voor Côte d'Ivoire mag krijgen. Als dat inderdaad het geval is, mag de registratiepost die het verzoek heeft verstuurd, het document afdrukken en afleveren. Aan de Ivoriaanse grens worden de vingerafdrukken van de houder van het visum vergeleken met de vingerafdrukken die op het document geregistreerd zijn.

Dit project wordt verwezenlijkt in samenwerking met Hologram Industries dat de lamineeroplossingen aanlevert voor de authenticatie van de identiteitsdocumenten.

Wereldwijd zullen 41 ambassades en consulaten uitgerust worden met registratieposten. De eerste locatie die wordt uitgerust is de ambassade van Côte d'Ivoire in Parijs. De volgende maanden installeert Zetes een twintigtal registratieposten in 8 landen, evenals een validatiepost op de luchthaven van Abidjan. De overige posten worden rechtstreeks geïnstalleerd bij SNEDAI, waarvan de medewerkers worden opgeleid en ondersteund door Zetes.

Uiterst beveiligde diplomatieke en dienstenpaspoorten
Het project voor de diplomatieke en dienstenpaspoorten is gebaseerd op de oplossing die gebruikt wordt voor de succesvolle realisatie van het project betreffende de gewone biometrische paspoorten. De registratieoperaties vinden plaats in het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de personalisering van de documenten gebeurt in het centrum dat Zetes en SNEDAI hebben opgezet in Abidjan.

Het eerste diplomatieke paspoort werd op 7 augustus 2009 overhandigd aan president Gbagbo, op de verjaardag van de onafhankelijkheid van Côte d'Ivoire.

"We zijn erg tevreden met de start van deze projecten. Côte d'Ivoire kan nu niet enkel zijn eigen burgers maar ook burgers uit andere landen die naar Côte d'Ivoire reizen, voorzien van sterk beveiligde reisdocumenten", stelt M. Poby, algemeen directeur van SNEDAI.

"Het afgelopen decennium zijn grenscontroles en de authenticatie van personen in toenemende mate kritieke kwesties geworden", verduidelijkt Alain Wirtz, CEO van Zetes. "Door de introductie van biometrische gegevens in reisdocumenten kan men een stuk nauwgezetter bepalen of de houder van een document wel degelijk is wie hij beweert te zijn en of hij toelating heeft om naar het land van keuze te reizen. Côte d'Ivoire is een heuse pionier op dit vlak. De oplossingen die Zetes levert, bevatten de meest geavanceerde en veiligste technologieën die momenteel op de markt zijn. Hierdoor kan Côte d'Ivoire reisdocumenten afleveren die uiterst goed beveiligd zijn".