Ingezonden persbericht



---

PERSBERICHT

Amsterdam, 7 augustus 2008

Nederlands theater centraal tijdens jubilerend Theaterspektakel Zürich

Het Theaterspektakel Zürich van 13 tot en met 30 augustus 2009 viert dit jaar haar dertigjarig jubileum met een speciale focus op Nederlands theater. Volgens artistiek leider Sandro Lunin verdient Nederland deze speciale aandacht omdat ons land als geen ander de afgelopen decennia een onuitwisbare invloed heeft gehad op de internationale ontwikkelingen van het theater. De Nederlandse inbreng tijdens dit jubileumjaar zijn Toneelgroep Amsterdam met Romeinse Tragedies, Jakop Ahlbom met Vielfalt, Theater Max met Het geheven vingertje, Sanja Mitrovic (Veemproductie) met Will you ever be happy again? en Kassys met Good Cop Bad Cop. De Nederlandse bijdragen aan het Theaterspektakel worden mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten en gecoördineerd door Theater Instituut Nederland (TIN).

Theaterspektakel Zürich
Het Theaterspektakel Zürich is een van de langst bestaande en meest toonaangevende theaterfestivals van Europa. Sinds het begin in de jaren tachtig zijn er Nederlandse producties te zien geweest van onder andere Het Werkteater, de Mexicaanse Hond, het Onafhankelijk Toneel, Theater Terra, Carver, Suver Nuver, Helmert Woudenberg, Hotel Modern, Mickery en Wederzijds. Het Theaterspektakel speelt zich af rondom het meer van Zürich en is bijzonder laagdrempelig opgezet. Jaarlijks trekt het Theaterspektakel zo'n 80.000 bezoekers.

Internationale betrokkenheid van het TIN
Het TIN levert een structurele bijdrage in de internationale promotie en vertegenwoordiging van de Nederlandse podiumkunsten. Het TIN is betrokken bij programma's in onder andere Frankrijk (En scène les Pays-Bas!), Zuid-Afrika (Interactions SA-NL), de VS (New isLand festival, New York), het Midden-Oosten (Arabica Robusta) en Duitsland (RUHR 2010).

EINDE PERSBERICHT