Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 12 augustus

Nieuw bestemmingsplan maakt verhogen afvalberg mogelijk

De inspanningen van de gemeente, Provincie Utrecht en het bedrijf Smink om de aanleg van twee baggerdepots met een oppervlakte van 33 ha in het gebied Zevenhuizen bij Vathorst te voorkomen, gaan de laatste fase in. Vanaf donderdag 13 augustus ligt voor zes weken het ontwerp bestemmingsplan Lindeboom ter inzage. Dit nieuwe bestemmingsplan maakt het mogelijk om de afvalberg van Smink met 5 meter te verhogen. Die ophoging is nodig om bagger uit de wateren van de provincie Utrecht -in gedroogde vorm- op de afvalberg te kunnen storten. Door te storten op de afvalberg kan de aanleg van baggerdepots definitief van tafel.

Historie
Het nieuwe bestemmingsplan Lindeboom past in de afspraken die de gemeente, provincie en het afvalverwerkingsbedrijf Smink in 2006 hebben gemaakt en door de gemeenteraad zijn geaccordeerd. Al sinds 2002 wordt eraan gewerkt een alternatief voor het storten van bagger in de baggerdepots te vinden. Doel van de gemaakte afspraken is om de aanleg van twee baggerdepots te voorkomen, de gederfde inkomsten van Smink te compenseren en een goed alternatief voor de opslag van de bagger aan te dragen. Om Smink te compenseren heeft de gemeente de beoogde grond voor de baggerdepots van Smink aangekocht. De provincie heeft inmiddels de milieuvergunning verleend die het mogelijk maakt de bagger in gedroogde vorm op de berg te storten. De laatste stap die nu genomen moet worden is het mogelijk maken de afvalberg in de toekomst 5 meter hoger te maken dan nu is vastgelegd. Die ophoging wordt in het nieuwe bestemmingsplan Lindeboom geregeld. In totaal kan er dan 900.000 kuub gedroogde bagger gestort worden.

Vooroverleg
Op het concept van het ontwerp bestemmingsplan Lindeboom hebben overlegpartners en belanghebbenden al kunnen reageren. Het gaat hier om onder meer de buurgemeenten van de gemeente Amersfoort, het Waterschap, de Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, de Natuur en Milieufederatie Utrecht, GUS (Geen Uitbreiding Stort), SGLA en de Bewonersvereniging Vathorst.

Vervolgstappen
Het ontwerp bestemmingsplan Lindeboom ligt van donderdag 13 augustus tot en met woensdag 23 september ter inzage in de Informatiewinkel in De Observant, Stadhuisplein 7 en in Informatiecentrum Vathorst, Veenslagen 2. Voor het bestemmingsplan is een procedure milieueffectrapportage (Planmer) doorlopen. Het Planmer is een hulpmiddel bij de besluitvorming over het bestemmingsplan en is opgenomen in hoofdstuk 5 van het bestemmingsplan. Tijdens de terinzagelegging bestaat de mogelijkheid tot het inbrengen van zienswijzen op het ontwerp van het bestemmingsplan, inclusief het Planmer.

Noot voor de redactie,