GroenLinks

GroenLinks is getreuzel rond aantasting koraalrif Bonaire beu

13 augustus 2009

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent is boos over het getreuzel rond de aanleg van een tijdelijke afwaterzuiveringsinstallatie op Bonaire. Deze zuiveringsinstallatie moet verdere schade aan het koraalrif voorkomen. Staatssecretaris Bijleveld heeft toegezegd dat hierover begin 2009 een besluit genomen zou worden. Het is nu een half jaar later en er is nog steeds niets gebeurd", zegt Van Gent.

Staatssecretaris Bijleveld zei begin dit jaar de zorg van GroenLinks te delen. Op Kamervragen van GroenLinks antwoordde zij toen in samenwerking met het ministerie van Verkeer en Waterstaat snel met een oplossing te zullen komen voor het schadelijke afvalwater dat nu in zee geloosd wordt. De kosten zouden betaald worden door het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Niets gebeurd
Nu, zes maanden later, is er van die toezegging nog niets terecht gekomen. Volgens Van Gent staat dat haaks op de eerder door de staatssecretaris geuite bezorgdheid. een vrouw een vrouw, een woord een woord. De staatssecretaris moet nu direct in actie komen om het koraalrif bij Bonaire te beschermen.", aldus Van Gent, Verder getreuzel zal de koraalriffen nog verder aantasten, en dat is voor GroenLinks onaanvaardbaar."

Snel actie
Van Gent vindt het duidelijk dat het zover niet mag komen. Als er niet snel begonnen wordt met de aanleg van een tijdelijke afwaterzuiveringsinstallatie zal Ineke van Gent de staatssecretaris en de minister direct na het reces naar de kamer roepen.

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Verkeer en Waterstaat.


1. Hebt u kennis kunnen nemen van het artikel Geld voor noodriool blijft uit uit het Antilliaans Dagblad? (zie bijlage)


2. Klopt het dat u over de financiering van een tijdelijke afvalwaterzuiveringsinstallatie nog steeds geen definitief besluit heeft genomen?


3. Kunt u dan aangeven waarom u tussen nu en februari van dit jaar nog niet tot een definitief besluit bent gekomen?


4. Herinnert u zich de antwoorden op eerdere schriftelijke vragen over deze kwestie begin dit jaar en de daarin gedane toezeggingen om de geraamde kosten van 800.000 euro voor een tijdelijke afvalwaterzuiveringsinstallatie in te passen in de begroting van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat? Waarom is aan deze toezegging nog geen vervolg gegeven ondanks de grote urgentie?


5. Bent u bereidt voor Prinsjesdag een definitief besluit over de financiering van een tijdelijke afvalwaterzuiveringsinstallatie te nemen?


6. Welke stappen gaat u ondernemen om erop toe te zien dat de tijdelijke zuiveringsinstallatie op korte termijn wordt ingepast om verdere aantasting van het koraalrif te voorkomen? Zo nee, waarom niet?
____________________________________