Eneco

Joulz realiseert langste ondergrondse 380 kV hoogspanningsverbinding in Nederland


Rotterdam, 12 augustus 2009 - Joulz heeft de aanleg van de langste ondergrondse 380 kV hoogspanningskabelverbinding in Nederland afgerond. Het betreft een ondergrondse kabelverbinding tussen de nieuwe energiecentrale Maasstroom (Rijnmond gebied) van het Amerikaanse bedrijf InterGen en het nieuwe hoogspanningsstation `Simonshaven' van TenneT. De totale lengte van de verbinding bedraagt 12.8 km. In vergelijking: een `normale' kabelverbinding met deze spanning is niet meer dan enkele honderden meters lang.

De aanleg van deze verbinding is uitgevoerd in samenwerking met de bedrijven BAM, A-HAK, Roos en Bijl en Prysmian Cables and Systems in opdracht van Maasstroom. Samen met Joulz hebben deze bedrijven in een kort tijdsbestek van 18 maanden het project van engineering tot uitvoering gerealiseerd.

De kabelaanleg is een uniek project in Nederland waarbij door zowel landelijk, stedelijk en industrieel gebied gegraven en geboord is. Ongeveer 80% van de kabelverbinding is via open ontgraving aangelegd en circa 20% door horizontale boringen. Extra uitdaging bij het aanleggen, was de relatief hoge grondwaterstand en lastige kruisingen met overige kabels, leidingen, spoor-, water- en snelwegen in diverse gebieden. Bij de kabelaanleg zijn nog meer uitdagingen bij de hoorns gepakt. Zo zijn diverse stukken kabel gelijktijdig op verschillende locaties gelegd. Dit terwijl de bouw de energiecentrale en van het station in volle gang was. Ook is de 380kV kabelverbinding op 90 cm afstand naast twee operationele 150kV verbindingen gelegd welke geen verstoring mocht hebben. Bijzonder is ook het transport van de kabels over de openbare weg in Nederland. Deze kabels zijn via land aangevoerd in enkele lengten tussen de 900m en 1350m op enorme haspels.

Joulz

Joulz biedt het hele pakket van advies, engineering, aanleg en beheer van energie-infrastructuren. Joulz is actief in heel Nederland, met vestigingen in de grote steden Den Haag, Utrecht, Rotterdam, evenals in Haarlem, Dokkum en Weert. Joulz is een bedrijfsonderdeel van Eneco Holding N.V. Tot deze holding behoren ook het netbeheerbedrijf Stedin en energiebedrijf Eneco.

Bron: Eneco