FNV Bouw

Goed nieuws: subsidie voor 15000 woningen

Goed nieuws voor de bouwnijverheid: minister Eberhard van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie heeft 100 miljoen euro subsidie toegekend voor de bouw van circa 15.000 koop- en duurdere huurwoningen. In 155 gemeenten kunnen woningbouwprojecten alsnog dit jaar starten. De subsidie is bedoeld om de crisis in de bouw te beperken.

Gemeenten waar woningbouwprojecten dreigden stil te vallen, konden tot 15 juli aanvragen indienen. Er kwamen uit 211 gemeenten aanvragen voor 607 projecten van in totaal ruim 227 miljoen euro. De selectie is gemaakt op basis van onder andere de laagste bijdrage per woning. Naar de vier grote steden gaat 17% van de subsidie. De G27 hebben een aandeel van 30%; de overige gemeenten van 53%. Minister Van der Laan vindt de stimuleringsregeling voor de woningproductie succesvol omdat er massaal is ingetekend en de geografische spreiding evenwichtig is.

In het 'aanvullend beleidsakkoord' van 25 maart 2009 is voor woningbouwprojecten maximaal 395 miljoen euro gereserveerd. Na deze eerste tranche van 100 miljoen euro volgen later nog twee rondes waar gemeenten aanvragen voor kunnen indienen. De tweede ronde is voor dit najaar voorzien.