Waterschap Dommel

Waterschap De Dommel

Uitbreiding wateronttrekkingsverbod Waterschap De Dommel

Publicatiedatum : 13 augustus 2009

Wateronttrekkingsverbod geldt nu ook voor de Essche Stroom

Waterschap De Dommel breidt voor de tweede maal met onmiddellijke ingang het gebied uit waar geen water uit beken en sloten mag worden onttrokken. Dit als gevolg van de geringe neerslag in de afgelopen periode en de lage waterstanden in de beken. Vanaf vandaag geldt het onttrekkingsverbod ook voor het stroomgebied van de
* Essche Stroom.

Het verbod was al eerder van kracht voor de

* Achterste Stroom,

* Beekloop, Beerze,

* Buulder Aa,

* Dommel vanaf de Belgische grens tot aan Eindhoven,
* Ekkersrijt,

* Gender,

* Groote Aa,

* Groote Beerze,

* Hooidonksche Beek,

* Keersop,

* Kleine Aa,

* Kleine Beerze,

* Kleine Dommel,

* Nete,

* Nieuwe Leij,

* Peelrijt,

* Reusel,

* Rosep,

* Rovertsche Leij,

* Run,

* Sterkselsche Aa,

* Sterkselsch Kanaal,

* Strijper Aa,

* Tongelreep en

* Voorste Stroom.

Het verbod is ook van toepassing op alle (kleinere) waterlopen gelegen aan of in het stroomgebied van de hierboven genoemde beken en rivieren én op alle waterlopen die uitmonden in de hierboven genoemde beken en rivieren.

Een verbod wordt afgekondigd als de hoeveelheid water die door een beek stroomt minder is dan 10 % van het jaargemiddelde en de weersvooruitzichten geen hoop op een snelle verbetering geven. Afgelopen winter en voorjaar is er al minder neerslag dan normaal gevallen. Samen met de geringe hoeveelheid regen van afgelopen maand heeft dit tot deze maatregel geleid. Het watertekort voor het betreffende gebied bedraagt 80 tot 200 mm. Gemiddeld valt er in een maand 71 mm neerslag in Nederland.

Het waterschap kondigt dit verbod af omdat een verdere verlaging van de waterstand in genoemde beken een negatief effect heeft op de waterkwaliteit en op de ecologie in de beken en de beekdalen en op de grondwaterstand.

Het verbod geldt voor vaste opstellingen om water te onttrekken, maar ook voor mobiele installaties, zoals zuigwagens en giertonnen. Het drenken van vee en het bestrijden van brand met water uit beken of sloten is wel toegestaan.

Op de naleving van het verbod wordt verscherpte controle uitgevoerd.