Gemeente Beverwijk


College bevordert keuze in aanbod maaltijdvoorziening

Het college van B&W wil dat mensen die gebruik maken van een maaltijdvoorziening aan huis vrije keuze hebben uit het aanbod. Om die reden heeft het college vandaag besloten om niet langer één van de aanbieders te subsidiëren, maar degenen die hiervan gebruik maken in aanmerking te laten komen voor een financiële bijdrage.

Zorgaanbieder ViVa!Zorggroep ontvangt al geruime tijd subsidie van de gemeente Beverwijk voor de uitvoering van de maaltijdvoorziening Tafeltjedekje. In de Ouderennota 2007 van de gemeente Beverwijk is aangegeven dat er opnieuw gekeken moet worden naar de subsidie aan Tafeltje dekje.

De maaltijdvoorziening Tafeltje dekje wordt sinds 2003 uitgevoerd door ViVa!Zorggroep. Sinds die tijd zijn de omstandigheden veranderd, zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde. Er zijn meer aanbieders van maaltijden op de markt gekomen en ook het aanbod van gezonde kant-en-klaar maaltijden is groter geworden. Daarnaast kunnen mensen gebruik maken van 'open eettafels' in bepaalde centra of tehuizen. Sinds 2003 is het aantal deelnemers aan Tafeltje dekje in Beverwijk afgenomen. Het college is nu van mening dat er voor de gemeente geen aanleiding meer is om Tafeltjedekje te blijven subsidiëren, terwijl vergelijkbare aanbieders deze dienst leveren zonder dat zij daarvoor gemeentelijke subsidie ontvangen. Wel vindt het college het belangrijk dat een maaltijdvoorziening aan huis betaalbaar blijft voor mensen met een laag inkomen. Het college wil daarom een bijdrage in de kosten van een maaltijdvoorziening gaan verstrekken via de bijzondere bijstand. Men kan dan zelf een keuze maken tussen de verschillende aanbieders, waarbij mensen met een inkomen tot 110% van het minimuminkomen in aanmerking komen voor een vaste bijdrage die onafhankelijk is van de aanbieder. Dit sluit beter aan bij het in de Ouderennota 2007 geformuleerde beleid.

Het college vraagt het Ouderenplatform Beverwijk om een advies voordat zij een definitief besluit neemt. Ook ViVa!Zorggroep is op de hoogte gebracht en kan haar zienswijze aan het college laten weten. Daarvoor hebben zij tot eind augustus de tijd. Na afloop van de gestelde termijn neemt het college een definitief besluit.