Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
13 augustus 2009

Lichtenvoorde genomineerd voor titel Beste Binnenstad

De gemeente Oost Gelre is genomineerd voor de titel 'Beste Binnenstad van Nederland 2009-2011' voor de dorpskern Lichtenvoorde. Op 8 oktober wordt in Den Haag bekend gemaakt wie de uiteindelijke winnaar is. Lichtenvoorde neemt het op tegen de dorpskernen Leerdam en Haren.

Met de inzending van een kleurrijke brochure van het geheel vernieuwde centrum wil het gemeentebestuur Lichtenvoorde goed op de kaart zetten. Na het groenste dorp in de Entente Florale Competitie én de beste Warenmarkt is de hoop dat ook de titel 'Beste Binnenstad' aan de erelijst van Lichtenvoorde kan worden toegevoegd. De landelijke wedstrijd is een initiatief van Detailhandel Nederland (www.debestebinnenstad.nl). Er zijn drie categorieën: Grote steden, middelgrote steden en dorpskernen.

Geheel vernieuwde centrum
Nu zo goed als het hele centrum een complete metamorfose heeft ondergaan, doet Lichtenvoorde een gooi naar de eervolle titel. De Markt is omgetoverd tot een gezellig horeca- en evenementenplein, het winkelgebied is nieuw ingericht, er zijn nieuwe winkel- en woonpanden verrezen, het gebied is grotendeels autovrij, de historische kerk is ingepast in de omgeving en rondom het verzorgingshuis Antoniushove is een prachtige dorpstuin aangelegd.

Samen bedacht
Het hele project kenmerkt zich door de goede samenwerking tussen alle partijen. Variërend van de ondernemers, ontwikkelaars en MKB Nederland tot de vertegenwoordigers uit de verschillende doelgroepen uit de Lichtenvoordse samenleving zoals de ouderenbond, VVN, kinderen, gehandicapten, bewoners en gebruikers. Wethouder Fons Hulshof deelt de eer van de nominatie graag met die partijen: "Het is samen bedacht en interactief tot stand gekomen. We hebben ze betrokken bij zowel de ontwerp- als de uitvoeringsfase. Daardoor is een binnenstad ontstaan van en voor ons allen, breed gedragen, waar we met recht trots op zijn!

Jurering en bekendmaking
Nu de nominatie een feit is zal een stratoloog alle inzendingen ter plekke beoordelen. Vervolgens zal de jury zich over dit oordeel en het ingezonden bidboek buigen. Daarna volgt een definitieve beoordeling. Op 8 oktober worden in Nieuwspoort in Den Haag de winnaars in de drie categorieën bekend gemaakt.